Marija Selak Raspudić: “Miro Bulj kakvog poznajem nije uskogrudan čovjek”

Vijesti 04. ruj 202412:18 0 komentara
N1 / Ivan Hrstić

Kandidatkinja za predsjednicu Republike Marija Selak Raspudić upozorila je u srijedu da je naša vojska politizirana jer su visoki časnici korišteni u političke svrhe te kao sredstvo i predmet političkog obračuna.

“Nedopustivo je da se vojno djelatne osobe, naši visoki časnici, koriste u političke svrhe. Oni su i zakonom definirani kao nestranačke osobe”, rekla je Selak Raspudić na konferenciji za medije na Trgu sv. Marka. Smatra kako su oni sada korišteni kao sredstvo i predmet određenog političkog obračuna.

Osvrćući se na jučerašnju izjavu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića kako postoji ozbiljan problem u funkcioniranju Oružanih snaga, rekla je da to nije banalna izjava kada dolazi od ministra obrane.

“Njegova je dužnost da rasvijetli sve situacije u kojima smatra da je aktualni predsjednik Republike onemogućio funkcioniranje Oružanih snaga”, poručila je.

Ivan Anušić pozvao je jučer predsjednika Milanovića na transparentnost, kazavši kako njegovo ponašanje dovodi u pitanje normalno funkcioniranje Oružanih snaga, poručio je da neće dopustiti da itko vrši pritisak i zloupotrebljava ih te je najavio izmjene Zakona o službi u oružanim snagama.

Selak Raspudić je, vezano uz najavljene zakonske izmjene, istaknula da se protivi izmjenama tog zakona kojima bi se ograničile ovlasti predsjednika Republike. Uz to, smatra kako je HDZ, najavom izmjena tog zakona, “očito priznao poraz” i ne vjeruju da njihov kandidat može doći na Pantovčak. “Inače bi izmjene zakona bile izlišne”, ocijenila je.

Poručila je kako će ona kao nestranačka osoba i kao predsjednica Republike donijeti Hrvatskoj vojsci “političko oslobođenje”, prijeko potrebnu promjenu te više neće biti korištena u političke svrhe.

Selak Raspudić, vezano uz prijepore između premijera i predsjednika Republike vezano za korištenje helikoptera oružanih snaga, rješenje vidi u komparativnoj analizi u kojoj bi se npr. vidjela usporedba korištenja helikoptera bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića.

Smatra i kako se u ovom trenutku nije trebalo izlaziti s tim podacima kako bi ih se iskorištavalo u političkoj kampanji. “Aktualni predsjednik u trenutku kada je ta tema došla u javnost ne može izbjegavati dati potpune i konkretne odgovore oko korištenja vojnih resursa”, rekla je.

Selak Raspudić je, upitana o uvođenju vojnog roka, rekla da se neće založiti za ‘provizorni’ vojni rok koji u praksi u smislu sigurnosne zaštite neće značiti ništa. Drži kako da bismo imali dobar i kvalitetan vojni rok on bi trebao trajati minimalno 3-4 mjeseca.

Zamoljena za komentar činjenice da je gradonačelnik Sinja Miro Bulj zabranio otvaranje izložbe autorice Inije Herenčić “Susret na tromeđi” jer je financira Srpsko narodno vijeće, odgovorila je kako nije za zabrane rekavši međutim i da “Miro Bulj kakvog poznaje nije uskogrudan čovjek”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!