“Spasimo Unu”: Gradilište nije zapečaćeno, nema signalizacije o zabrani daljnjih radova!

Vijesti 04. ruj 202407:51 0 komentara
Udruga "Spasimo Unu"

Udruga Spasimo Unu izrazila je veliku zabrinutost jer rješenje o obustavi radova nakon odluke Državnog inspektorata i dalje nije stiglo.

Prijeti uništenje sedrenih barijera

Kako su naveli u srijedu u priopćenju, “gradilište nije zapečaćeno, te ne postoji nikakva signalizacija o zabrani daljnjih radova ni rješenje po kojem se radovi zabranjuju”. Upozoravaju i da mogućnost ekološke štete na Uni i dalje nije otklonjena:

“Građevinska ograda i dalje stoji, zajedno sa narušenim zečjim nasipom koji prijeti nastavku devastacije. Naime, bez potrebne sanacije, nasip sada propušta vodu, što bi moglo uzrokovati nekontrolirano izlijevanje vode i preusmjerenje toka rijeke čime bi došlo do uništenja sedrenih barijera”, naveli su.

Kako napominju, prošlo je više od 15 dana otkako je odvjetnica Udruge Una podnijela zahtjev za dostavu rješenja o zabrani daljnjeg građenja mHE Una-mlin u Donjoj Suvaji”.

Upozorilli su i na situaciju u Donjem Lapcu, gdje je kako navode “došlo do katastrofalne devastacije riječnog korita na Štrbačkom buku, jednom od najljepših slapova Hrvatske. Stanje je dramatično”, pišu iz udruge “Spasimo Unu”.

Pozivaju Državni inspektorat na odgovornost i pišu da će rijeka Una postati kolateralna žrtva birokratskog nemara i neodgovornosti: “Dosad neviđeno uništavanje prirode uzrokovano nelegalnim radovima potpuno je promijenilo izgled kanjona rijeke Une, narušavajući njezinu ljepotu i uništavajući ekosustav.

Ogromne količine stijena su uklonjene, a promjene u riječnom koritu prijete ekološkoj ravnoteži koja je bila očuvana stoljećima”, pišu aktivisti “Spasimo Unu” u srijedu.

Podsjetimo, 19. kolovoza inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane, priopćeno je iz Državnog inspektorata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!