Stiže nova mjera koja bi trebala zadržati mlade u Hrvatskoj: “Možda je danas skuplje imati dijete”

Vijesti 24. srp 202420:24 0 komentara

Loša demografska slika nikoga u Hrvatskoj ne iznenađuje. Resorni ministar zato intenzivno radi na novim i izdašnijim mjerama. Jedna od njih je podizanje novčanih potpora za svako rođeno dijete na 600 eura, delimitiranje porodiljnih naknada, rad od kuće za majke,dostupnost vrtića... Ipak čini se da ni to neće biti dovoljno da se trendovi preokrenu jer mlade obitelji sve teže dolaze do stana. Povoljni kvadrati sve su manje dostupni i u manje razvijenim krajevima, a na vrtićkim kapacitetima tek se radi.

Rastoke pod najezdom turista. Mjestašce kod Slunja uspjelo se izboriti za svoje mjesto pod turističkim suncem. Turisti dođu i odu, oni koji ostaju ne vide preveliku perspektivu.

“Većina mladih odlazi u dijasporu, to se već vidi. Većina, od mladih nije ostao nitko”, kaže Matilda iz Slunja.

I teško da će ostati – 600 eura za svako rođeno dijete i dalje je nedovoljno, bez obzira gdje živjeli.

“Dakle stanovi su otišli tri puta gore, masa njih je podstanara, ne može si priuštiti ni kredit, a kamoli da si može priuštiti taj stan, tako da tih 600 eura neće pomoć”, rekao je Ante iz Slunja.

Ministar: “Dok se rađa život, nije dno”

Ministar demografije Ivan Šipić očekivano nije sretan zbog najnovijih podataka. Lani je rođeno 1713 beba manje nego godinu ranije. Ali ne treba klonuti duhom.

“Dok se rađa život, nije dno. Trend je takav kakav je, i zabrinjava, ali nismo položili oružje, da tako kažem”, izjavio je Šipić.

Jedno od oružja protiv loše demografske statistike su i veće potpore za svako rođeno dijete koje bi trebale iznositi 600 eura.

“Ako je trista, mi bi trebali tu mjeru pojačati, ona je jako dobra, imamo podatke da su roditelji s tom mjerom zadovoljni. Ja vjerujem da vlada neće uštedjeti na ovome što je najpotrebnije”, dodaje Šipić.

Načelno ni Šipićeve kolege protiv jačih mjera nemaju ništa, ali sve u okvirima mogućeg.

“Tako će morati i kolega Šipić pripremiti prijedlog, vidjet će se koliki će to imati proračunski učinak, kroz koliko godina i kad se ta mjera može staviti u funkciju. Ali ja bih rekao da je pohvalno da idu inicijative u bilo kojem pogledu da se to pitanje pospješuje”, poručuje Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i EU fondova.

Ministri Erlić i Medved baš su zato bili u Slunju i uručili ugovore kako bi se revitalizirao područje Karlovačke županije. Među ostalim Slunj je dobio novac za obnovu i rekonstrukciju vrtića.

“S tim dobivamo tri nova dnevna boravka i riješavamo problematiku potreba za naše najmanje”, kazala je gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić.

“Što će nam infrastrukturni projekti ako nema života?”

Najmanjih nema ni u razvijenim krajevima. Primorsko-goranska županija na prvom je mjestu negativnog prirodnog prirasta. Kao i Slunjani i Gorani ističu razloge sve manjeg broja djece, pa im je potpora od 600 eura gotovo smiješna.

“Ja ne znam jel to 600 eura mjesečno ili jednokratno. Onda neće to baš puno promjenit stvari. Možda je danas skuplje imati dijete, a nemaju svoj prostor za stanovanje i ovdje je teško naći neki posao gdje se može zarađivati neka pristojna plaća”, smatra Igor iz Delnica.

Jedna lasta ne čini proljeće, pa tako ni jedna mjera ili jedno pa čak i posebno ministarstvo neće napraviti čuda. Zna to i ministar koji apelira na cijelu vladu jer novca ima.

“Što će nam toliki infrastrukturni projekti ako nema života u Slavoniji, Lici, Dalmaciji, Dalmatinskoj zagori, ako nema obitelji koje se vraćaju”, pita se Šipić.

Za njihov povratak trebat će donijeti daleko razrađeniji akcijski plan, a toga još nema na vidiku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!