Stotine djece i danas će spavati u domu s ugrožavajućim uvjetima ili u prekapacitiranoj ustanovi

Vijesti 02. lis 202307:03 0 komentara

Sudbina šestogodišnje djevojčice s autizmom kojoj se danima tražio smještaj i koju je odbila 31 institucija zbog prekapacitiranosti, zgrozila je javnost. Našlo se privremeno riješenje, no to je ponovno otvorilo pitanje kako država skrbi o onima kojima je pomoć najpotrebnija. U Točki na tjedan gostovala je psihologinja Valerija Kanđera koja je prva javno apelirala za pomoć djevojčici i koja tvrdi da barem jednom na mjesec ima takav slučaj. S druge strane, državne institucije govore o tome da sustav funkcionira i da je svako dijete kojem je potreban smještaj zbog neadekvatnih obiteljskih uvjeta i smješteno.

Šestogodišnja djevojčica s autizmom pet je dana bila sama na svijetu. Majka na dugotrajnom liječenju, otac na nepoznatoj adresi, a šira obitelj ne može preuzeti skrb.

A zatim zakazuje i sustav… Čak 31 institucija nije uspjela pronaći mjesto za djevojčicu.

Zato je psihologinja iz Centra za socijalnu skrb bila prisiljena kriknuti i zatražiti pomoć putem Facebooka.

“Nisam prvi puta kriknula”, rekla je Valerija Kanđera i dodala: “Kriknula sam i prije godinu i pol kad nismo mogli petero djece smjestiti. Kriknula sam i kad se dogodila tragedija s djevojčicom Nikol, a mogla bih kričati barem jedno mjesečno. Bilo da sam izravno uključena u neki slučaj gdje se nalazimo pred zidom, bilo da znam da ima neka druga podružnica sličan problem kao i mi.”

Nakon apela psihologinje žurno se pronašao smještaj za djevojčicu u Centru Slava Raškaj. No, riječ je o centru za obrazovanje i odgoj koji se za vikend obično zatvara pa je djevojčica ovog vikenda, prema dostupnim informacijama, jedino dijete u ogromnoj zgradi u Nazorovoj ulici.

Šefica socijalnog rada tvrdi: “Ne znam da je neko dijete ugroženo”

Pravobraniteljica za djecu upozorava kako stotine djece ostaje živjeti u ugrožavajućim uvjetima u biološkim obiteljima ili pak u smještaju već prekapacitirane ustanove. Ali šefica socijalnog rada u Hrvatskoj, danas u programu N1, negira probleme u sustavu.

“Ja u ovom trenutku nemam informaciju da je bilo koje dijete ugroženo. Nemam podatak da su djeca ugrožena i da djeca u ovom trenutku nisu negdje zbrinuta”, kaže Tatjana Štritof, ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Kako onda odgovara na službene brojke resornog Ministarstva iz kojih je jasno da u domovima ima stotinu prekobrojne djece?

“U ovom trenutku djeca koja su trebala biti smještena, smještena su… Ne mogu odgovoriti koliko kapaciteta nedostaje. Dolazim iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad, dakle ustanove znaju svoje kapacitete”, kaže.

Na pitanje je li slučaj djevojčice iz Slave Raškaja iznimka, Štritof je izbjegavala odgovoriti.

Majka djeteta s autizmom: “Nad tom se populacijom izvršava kolosalan zločin”

Ali sa stvarnom situacijom bolje je upoznata majka djeteta s autizmom i predsjednica udruge Sjena.

“Za djecu s autizmom, kao i odrasle osobe s autizmom ne postoji ni adekvatan sustav rehabilitacije, poludnevni ili dnevni boravci, a kamoli smještaj – pa bio on i urgentan bez odgovarajuće roditeljske skrbi. To je ono gdje država nije pokazala svoju empatičnost. Ja mogu slobodno reći kao roditelj jednog takvog djeteta da se nad tom populacijom izvršava jedan kolosalni zločin”, ističe Suzana Rešetar.

I dok šefica socijalnog rada Štritof ne vidi rupe u sustavu, stotine djece i ovu će noć spavati u domu s ugrožavajućim uvjetima ili u prekapacitiranoj ustanovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!