Stručnjaci o nasilju među djecom: “Fitilj im je kratak, nisu tolerantni…”

Vijesti 02. kol 202318:19 0 komentara

U Zagrebačkoj Dubravi u subotu navečer pretučen je 18-godišnjak. Njegova majka u želji da se što prije pronađu napadači, objavila je njihov detaljan opis na društvenim mrežama, a onda se uključila i policija.

Nakon tri dana su pronađeni, svi su maloljetnici, što ponovno otvara veliku temu o vršnjačkom nasilju koje, tvrde, psiholozi, postaje sve brutalnije.

Nesretni 18-godišnjak je nakon napada završio s teškim ozljedama. Njegova majka odmah je krenula u potragu za počiniteljima i njihove detaljne opise podijelila na društvenim mrežama, a onda i u policiji.

“Tu večer nekoliko sati kasnije, sami oštećeni odnosno ozlijeđeni mladić je došao u službene prostorije i tada su krenule sve aktivnosti policije i bez obzira što se radi o maloljetnicima, uhićeni su, provedeno je kriminalističko istraživanje, dokazalo se da su oni počinitelji i bit će predani pritvorskom nadzorniku”, rekla je Marija Goatti, glasnogovornica PU zagrebačke.

To je još jedna poruka svim onim potencijalnim počiniteljima da je policija uspješna u otkrivanju i neprihvaćanju takvog ponašanja.

Sva četvorica napadača su maloljetnici. Svoju žrtvu odlučili su pratiti preko pola grada. Stanovnici zagrebačke četvrti Klaka zgroženi, govore da tako nešto ne pamte da se prije događalo. Nad maloljetnim napadačima vodi se kriminalističko istraživanje.

“Znači, trojica mladih osoba je teško ozlijedila 18-godišnjaka. Za četvrtu osobu još ne možemo odrediti je li sudjelovala u napadu”, pojašnjava Goatti.

Vršnjačko nasilje prema posljednjim podacima pravobraniteljice za djecu – u Hrvatskoj u porastu.

“U 2022. godini, naš je Ured zaprimio 296 prijava nasilnog i zanemarujućeg ponašanja prema djeci što je za 27 prijava više nego u 2021. godini. (…) Iako bilježimo veći broj prijava za vršnjačko nasilje, ne možemo sa sigurnošću reći da li je to posljedica stvarnog porasta ili veće osjetljivosti za ovu pojavu i prijavljivanja događaja koji ranije nisu bili prepoznati kao nasilje”, kaže Helenca Pirnat Dragičević.

Psiholozi napominju da u prevenciji vršnjačkog nasilja bitnu ulogu imaju roditelji, ali i solidarnost svih kako bi se zaštitile žrtve. Iako ne bilježe znatno veći broj slučajeva vršnjačkog nasilja, ona su brutalnija.

“Fitilj je jako kratak i zapravo djeca i mladi jako brzo reagiraju. Nemaju toleranciju na frustraciju, ne mogu trajati u lošemu, odmah reagiraju na lošu ocjenu pa krenu prema profesoru, odmah reagiraju prema skupini djece koja su komentirala nešto ili odmah stvaraju skupinu protiv nekoga tko je pokazao nešto drugačije. Znači brzina reakcije je… nova”, govori Tanja Sever, specijalistica kliničke psihologije.

Iz Ministarstva obitelji i socijalne politike najavljuju novi protokol o prevenciji nasilja među djecom i mladima, koji je u završnoj fazi.

“Osnovni cilj i izmjene se odnose na cijeli dio preventivnih aktivnosti, na jasnije propisivanje međuresorne suradnje između tijela, osobito sustava odgoja, obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, uključivanje medija i način izvještavanja medija i zaista se nadamo da ćemo novim protokolom unaprijediti zaštitu ove izuzetno osjetljive skupine djece”, kaže Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica Zavoda za socijalni rad pri Ministarstvu obitelji i socijalne politike.

Novi protokol Vlada bi trebala usvojiti početkom rujna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!