Stručnjak za Bliski istok o ubojstvu vođe Hamasa: “Međunarodni poredak jednom nogom je u grobu”

Vijesti 31. srp 202410:19 3 komentara
REUTERS/Mohamed Azakir

Ubojstvom političkog vođe Hamasa Ismaila Hanije, složena situacija na Bliskom istoku, koja je već dulje vrijeme na rubu šireg rata, postaje još složenija i opasnija.

Ismail Hanija, politički vođa palestinske militantne organizacije Hamas, čiji je krvavi teroristički napad na Izrael početkom listopada prošle godine pokrenuo brutalnu izraelsku odmazdu i sada već desetomjesečni rat u Gazi, ubijen je u srijedu rano ujutro po lokalnom vremenu u iranskoj prijestolnici Teheranu.

Tamo je prethodno nazočio inauguraciji novog iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana.

Hamas je za ubojstvo Hanije optužio Izrael zaprijetivši da “taj kukavički čin neće proći nekažnjeno”. To bi moglo dodatno rasplamsati već uvelike goruću situaciju na Bliskom istoku.

Hanija je imao dobre veze u islamskom svijetu

Osim što se ubojstvo Hanije dogodilo u jeku rata u Gazi, uslijedilo je i nakon izraelskih raketnih napada na Bejrut u kojima je navodno ubijen zapovjednik libanonske oružane skupine Hezbolah. Taj izraelski napad bio je osveta za prethodni raketni napad na jedno dječje igralište na Golanskoj visoravni u kojemu je ubijeno dvanaestoro djece. Atentat na Ismaila Haniju među ostalima je osudila i Turska čiji je predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošloga vikenda zaprijetio ulaskom turske vojske u Izrael radi zaštite Palestinaca.

Novo zakuhavanje situacije na Bliskom istoku prokomentirao nam je dr. sc. Vedran Obućina, politolog i teolog iz Rijeke specijaliziran za Bliski istok, kazavši da je ubojstvo Hanije snažan udarac Hamasu jer je on bio čelnik i vojne i političke organizacije te osoba s mnogim kontaktima i karizmom koja je vodila većinom ekstremnije elemente Hamasa.

“Mislim da će Hamas ovime biti u lošijoj poziciji u kojoj će mu nedostajati dobrih veza u islamskom svijetu”, kazao nam je Obućina.

Izraelu će trebati potpora zapadnih saveznika

On ističe da se atentat dogodio u vrijeme ozbiljne eskalacije na Bliskom istoku jer je vojni vrh Izraela očito odlučio razrješiti prijetnje i od Hamasa i od Hezbolaha u što većoj mjeri.

“Kako će to odigrati u potencijalnom međunarodnom sukobu nije jasno, ali takvo što će ipak zahtijevati potporu zapadnih saveznika”, smatra Obućina.

Obućina, naime, ne očekuje da će Izrael odgovarati za napad izveden na teritoriju druge suverene države.

“Bojim se da je atentat na Haniju još jedan pokazatelj da je međunarodni politički poredak utemeljen na multilateralnoj politici i snazi međunarodnih institucija ako ne mrtav, onda jednom nogom u grobu. Sasvim je sigurno da Izrael neće odgovarati za napad počinjen na tuđem suverenom teritoriju, kao što nije odgovarao ni prije”, kaže.

“Hamas će tražiti odmazdu, Iran će likovati”

“Davanje potpore izraelskom premijeru, koji je po međunarodnom pravu osumnjičen za ratne zločine i po nacionalnom zakonu tražen za pronevjere i mito, u najmanju je ruku moralno upitno a sasvim sigurno politički neodgovorno. Najopasnija pouka jest da se države više ne moraju držati međunarodnih standarda, a najviše licemjerja po tom pitanju snosi Europa”, dodao je.

Nakon ovog čina treba očekivati i odgovore.

“Po pitanju ubojstva Hanije, Hamas će tražiti mogućnost odmazde, vojno-konzervativna elita u Iranu će likovati jer mogu upirati prstom u izraelsku prijetnju, a cjelokupna situacija će nastaviti izvanredno stanje i Netanyahuov ostanak na vlasti”, kazao je Obućina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare