Doznajemo: Kandidat za šefa SDP-a općinskim novcem plaćao vlastite tvrtke, sklopio ugovor sa sestrom…

Vijesti 20. kol 202421:31 1 komentar
Damir Spehar/PIXSELL

Načelnik općine Kalnik SDP-ov Mladen Kešer, koji najavio da će se kandidirati za predsjednika te stranke, bio je gost u Studiju uživo N1 televizije. Osim o kandidaturi odgovarao je i na pitanja o sudskim postupcima, te kaznama zbog sukoba interesa što ih je dobio.

Kešera je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo više puta. Još 2019. Visoki upravni sud potvrdio je odluku Povjerenstva kojom je kažnjen jer je kao načelnik Kalnika sklapao poslove s tvrtkama u kojima je bio suvlasnik.

U koje se tvrtke slijevao novac?

Radilo se o tvrtkama Velkom, Consulting plus projekt i Kalničanka proizvodi s kojima je ugovarao korištenje dvorane, najam vozila, izradu stropa na kapeli Sv. Andrije u Kamešnici, brendiranje “Velikog Kalnika”, te cesije.

Kašer je naložio plaćanje svih faktura što su ih te tvrtke dostavljale Općini Kalnik, a u pitanju su bili deseci tisuća ondašnjih kuna. Povjerenstvo je zaključilo da je na taj način Kešer od 2014. do 2017. kršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, te je novčano kažnjen.

Iako je načelnik Kalnika pokušao srušiti odluku Povjerenstva na sudu, tvrdeći da postupak protiv njega nije bio pravedno vođen, na kraju je ipak pravomoćno kažnjen zbog sukoba interesa.

Što na sve kaže SDP-ovac?

“Sve se to mora staviti u jedan drugačiji kontekst. Kada bismo danas nekog visokopozicioniranog političara ili premijera Andreja Plenkovića stavili na mjesto načelnika Općine Kalnik vjerujem da bi se jako teško snašao. On je naučio raditi s milijunima ili milijardama, a u maloj općini poput moje moraš jako puno napraviti s jako malo novaca”, kazao je Kešer.

Na novinarski upit da li je zato davao poslove svoje općine svojim firmama, Kešer odgovarao: “Jako puno smo radili besplatno za općinu. I ja sam zapravo zbog toga kažnjen”.

Rekao je to danas Kešer iako su Povjerenstvo i sud u svojim odlukama citirali precizno iznose što ih je Općina Kalnik platila Kešerovim privatnim tvrtkama.

Surađivao je i s vlastitom sestrom

Kešer je bio kažnjen i jer je Općina Kalnik surađivala s Kalničkom poljoprivrednom zadrugom kojoj je upraviteljica bila njegova sestra. Ugovor sa zadrugom Kešer je sklopio u ime Općine Kalnik u lipnju 2021., dakle nakon što je već bio pravomoćno kažnjen zbog sukoba interesa.

I to je danas komentirao, ne dajući ni toj odluci Povjerenstva nikakav značaj.

“Kad postoji jedan restoran u mjestu gdje da onda ja vas počastim. Naši ljudi žele iz toga stvoriti famu. To je po mom mišljenju bilo bespredmetno”, kazao je Kešer ne navodeći detalje spora.

Je li policija istraživala Kešera?

Prije dvije godine načelnik Kalnika završio je i pod izvidima lokalne policije. Tako su barem izvještavali lokalni mediji čiji su izvori navodili da se istražuju sumnje o mogućem financiranju Kešerove izborne kampanje općinskim novcem. Tada je Kešer tvrdio da ne zna ništa o izvidima, a govori to i danas.

“Nikad nisam bio pozvan na obavijesni razgovor, tako da ne znam što su izviđali. Znate, danas u Hrvatskoj možete napraviti kaznene prijave protiv svih političara na vlasti, protiv svih poduzetnika, a policija mora to provjeravati. Ako nešto nađe mora zbog toga pokrenuti postupak”, komentirao je kandidat za predsjednika SDP-a.

Stotine tisuća Kešerovog duga

Potvrdio je na upit N1 da je tvrtka Velkom, u kojoj je do lani bio suvlasnik, završila u sudskom postupku zbog duga prema kutinskoj Eko Moslavini. Radilo se o dugovanju od gotovo 300 tisuća ondašnjih kuna koje Kešer nije želio platiti uvjeravajući da se radi o nepostojećem dugu.

Zbog toga je Eko Moslavina podnijela tužbu protiv Velkoma i pravomoćno dobila spor. Kešer je danas rekao da je dugovanje vraćeno prije nego što je Velkom lani otišao u stečaj.

Dodao je da je jedan od razloga tog stečaja činjenica da je Velkomu Općina Podturen ostala dužna osam i pol milijuna kuna. Velkom je spor oko tog duga izgubio i na prvostupanjskom i na drugostupanjskom sudu.

“Kada je slučaj došao na Vrhovni sud zaključeno je da su oba niža suda pogriješila, no tu revizijsku odluku niži sudovi nisu poštivali. Volio bih da se istraži zašto je to tako”, poručio je.

Tu nije kraj sudskim sporovima

U tijeku je još jedan sudski spor povezan s Kešerom. U njemu je državno odvjetništvo zatražilo da se raskinu ugovori između Općine Kalnik i Kalničke poljoprivredne zadruge jer je kod njihovog sklapanja Kešer bio u sukobu interesa. Bio je i načelnik i zadrugar. U pitanju je iznos od gotovo 70 tisuća kuna što bi ih zadruga prema presudi trebala vratiti Općini Kalnik.

I dok nam je Kešer rekao da je taj spor još tijeku prema e-Predmetu presuda je početkom prošle godine postala pravomoćna. Zato je za očekivati da će ju Kalnička poljoprivredna zadruga morati poštivati i vratiti novac u općinski proračun.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare