Svake godine puno nestalih osoba, ali i pronađenih. MUP: Evo za kim najčešće tragamo

Vijesti 16. kol 202422:47 0 komentara
policijsko vozilo
Hrvoje Jelavić/PIXSELL/ilustracija

Gotovo da nema tjedna, a u ponekim tjednima gotovo i dana da mediji ne objave vijest o nekoj nestaloj osobi u Hrvatskoj.

U Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba (NENO) u trenutku pisanja ovog teksta (petak) bilo je 2.868 nestalih. Među njima je i 1.896 nestalih u Domovinskom ratu za kojima se i dalje traga.

Nestalom osobom smatra se ona čiji je nestanak prijavljen policiji. Svaka osoba može prijaviti nečiji nestanak ako postoji opravdana sumnja ili opasnost da se toj osobi nešto dogodilo ili ako postoji zabrinutost za život i zdravlje te osobe.

Godišnje nestane više od 2.300 ljudi

U Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) kažu da su policijski službenici u posljednjih pet godina tragali za prosječno 2.374 osobe godišnje. Brojka je jako velika, ali je visok i postotak pronalaska nestalih. Godišnje se u prosjeku pronađe 85 posto osoba za kojima se traga, ističu u MUP-u.

Ove godine tragalo se za 2.271 osobom, a pronađeno ih je 1.838.

Visok je i udio maloljetnih među nestalima. Od 2.271 nestalih za kojima se tragalo ove godine, čak 1.417 bili su maloljetnici. Pronbađeno ih je 941, a u MUP-u kažu da se kod maloljetnih osoba najčešće radi o kratkotrajnim nestancima.

Najčešći razlozi svojevoljnih nestanaka

Nestala osoba je ona koja se udaljila iz svoga uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili svojevoljno, a kada, s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte i profesionalne aktivnosti to nije uobičajeno.

Što se tiče svojevoljnih nestanaka, policijska praksa pokazuje da su najčešći razlozi bijega od obitelji ili supružnika narušeni obiteljski ili partnerski odnosi, financijski problemi i dugovi.

Ljudi nestaju i zbog iznenadnog trajnog ili privremenog duševnog oboljenja. Nestaju i u tragičnim okolnostima, kao žrtve prirodnih nepogoda, nesreća pri planinarenju, alpinizmu, ronjenju, ribarenju, lovu, speleološkim poduhvatima… Neke osobe počine samoubojstvo na teško dostupnim i pristupačnim mjestima pa ih je teško ili nemoguće pronaći, a neki postaju žrtvama kaznenih djela poput ubojstava, trgovanja ljudima, trgovine ljudskim organima, otmica, zlostavljanja i sličnog – ističe se na strranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba.

MUP: Ne bilježimo trend porasta nestanaka

U MUP-u nam kažu kako u posljednjih deset godina ne bilježe trend porasta broja nestanaka. Lani je, doduše, zabilježen porast broja prijava nestanaka, ali i porast pronalazaka osoba za kojima se tragalo.

“Pritom treba imati na umu da se dio prijava odnosi na strane državljane koji odlaze u druge zemlje te da je dio nestanaka iz prošle godine razriješen ove godine”, dodaju.

U MUP-u također navode da češće tragaju za muškim osobama, ali ne bilježe značajniji udio starijih osoba među nestalima.

Djevojčice češće bježe od kuće

“Međutim, značajan udio zauzima traganje za djecom mlađom od 18 godina koja se udaljuju iz roditeljskog doma ili bježe iz ustanove, a koja se najčešće brzo pronalaze ili se sama u kratkom roku vrate kući ili u ustanovu. Djevojčice češće bježe od kuće, a dječaci češće bježe iz ustanova”, napominju u MUP-u.

Valja znati da za prijavu nestanka osobe ne treba čekati da prođu 24 sata od njezina nestanka. Štoviše, nestanak je najbolje prijaviti čim se javi sumnja jer je, kako policija običava reći, lakše slijediti “svježi” trag.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!