“Sve države koje su privatizirale javni mirovinski sustav su od toga odustale – osim nas. Zašto?”

Ekonomija 16. stu 202321:26 1 komentar

Prema prošlotjednom prijedlogu izmjena zakona o obveznim mirovinskim fondovima koje je prezentirao ministar rada Marin Piletić, a potom prihvatila Vlada, obvezni mirovinski fondovi morali bi pet posto imovine ulagati u alternativne investicijske fondove s državnom garancijom povrata uloženog. Zasad takav fond u Hrvatskoj ne postoji, a revoltirani ekonomski stručnjaci iz savjeta Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova kažu da ne postoji nigdje u razvijenom svijetu. Pobunjeni ekonomisti kažu da je zapravo riječ o nacionalizaciji našeg novca iz 2. mirovinskog stupa. Što zapravo Vlada sprema naš Ivan Hrstić je u Newsnightu analizirao s profesorom Pravnog fakulteta u Zagrebu Gojkom Bežovanom.

Komentirao je tvrdnju da se radi o svojevrsnoj nacionalizaciji našeg novca.

“Moje razmišljanje je usmjereno prema tome da je taj sustav u krizi, da ne donosi očekivane prihovde. I sad država ima jako velik trošak. Mi smo građanni na neki način oporezovani. 80 posto članova mirivinskih fondova se štednja ne isplati ne, ali se za njih 20 isplati. Za 20 onih je dobit, za 80 onih kojima se ne isplati, to je porez”, rekao je Bežovan.

“Mi smo jedanput davno u tom valu privatizacije javnog mirovinskog sustava donijeli zakone kako bismo kroz privatizaciju javnog mirovinskog sustava potaknuli razvoj tržišnog kapitala. To je bio jedan od ciljeva. I onda je došla 2008. i poslije se tržište kapitala urušilo i efektivno se do danas ono nije oporavilo”, dodao je.

Bežovan objašnjava kako su ulaganja bila jako rizična, “u funkciji vlasnika obaveznih mirovinskih fondova, zapravo banaka”.

“Spašavali su se njihovi loši plasmani i jednim dijelom se jasno djelovalo po nalozima politike. Sad je to izvjesno da je ovo novi nalog politike kojem se ima razloga oduprijet. Da se država nema što miješati. Trebamo napraviti ozbiljnu analizu, ozbiljnu javnu raspravu na tu temu gdje će svi građani, svi članovi, svi umirovljenici moći vidjeti argumentirana mišljenja o problemima o kojima raspravljamo. Zašto su sve druge države koje su krenule u taj projek privatizacije javnog mirovinskog sustava, sve to dovele u pitanje, ukinule, jedino mi ostajemo”, naglašava Bežovan te dodaje: “Racionalnih razloga za guranje nema, postoji interes stranog kapitala, stranih banaka”.

Je li zapravo onima koji upravljaju našim novcem to mnogo veća zarada nego svima nama ukupno? “Nusporedivo. To je jeidni interes koji imaju od toga koj ostvaruju vlasnic”, odgovorio je Bežovan.

N1

Cijeli razgovor uskoro pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare