Teolog o istupu biskupa: “Vidimo da su svi oni koje je Crkva podržavala izgubili izbore”

Vijesti 04. tra 202418:46 0 komentara

Teolog Dalibor Milas je gostovao u Dnevniku N1 gdje je komentirao uplitanje Komisije Hrvatske biskupske konferencije u predstojeće parlamentarne izbore.

Milas kaže da se biskupi imaju pravo očitovati jer živimo u demokratskom društvu i da je više nego jasno na koga su ciljali. “Bitno je znati da je to Komisija radnog karaktera i očekivano je da biskupi agitiraju za one opcije koje smatraju sebi bližima. Ovdje upada u oči izbor navodno neutralnih rečenica, ali vidljiva je neizravna podrška HDZ-u”, rekao je.

N1

“Oni pozivaju stranke koje su ideološki blizu da se udruže unatoč neslaganju jer se one navodno zauzimaju za vrijednosti sustav većine Hrvata. Ukratko, glasajte za HDZ i njegove partnere, a ne za Milanovića”, dodao je.

“Bitno je da svatko ima pravo na stav i svaki stav je legitiman i poželjan, ali mislim da ova njihova preporuka neće imati nikakav utjecaj na biračko tijelo jer i prije je bilo sličnih uputa i vidimo da su svi oni koje je Crkva podržavala izgubili izbore”, napomenuo je Milas.

“Nisam siguran kako razmišljaju ostale biskupske Konferencije. Primijetio sam i tekst austrijske Konferencije koje je izrazito neutralno  i iznose samo crkvena načela i da ljudi odluče po svojoj savjesti”, napomenuo je.

“Svatko od nas zna kako razmišljaju domaći biskupi. Oni definitivno nikada neće podržati opcije s lijevog političkog spektra. Ovdje se vidi blago soliranje koje ne bi trebalo biti neki rizik”, rekao je.

Milanović je napravio razliku između biskupa, pogotovo onih koje je predložio papa Franjo, od Komisije. “To stoji. Komisija je radnog karaktera i njezin cilj je tumačiti društvene fenomene. Odgovornost leži na njezinom predsjedniku kao potpisniku. Ovo mišljenje sigurno ne obavezuje sve biskupe”, objasnio je.

Smatra da se klerici danas ne miješaju toliko u politiku kao ranije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!