U 17 škola u Zagrebu uvode se posebni odjeli za djecu s teškoćama

Vijesti 09. ruj 202415:59 0 komentara
Pexels

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec u ponedjeljak je rekla kako su im u Zagrebu posebno važni uključenost djece s teškoćama u vrtiće i škole, da se radi o ukupno 17 škola sa novim posebnim razrednim odjelom, a tri su već započela s radom.

Dolenec je konferenciju za novinare održala u Osnovnoj školi Kajzerica koja prvi put ima posebni razredni odjel za djecu s teškoćama.

Istaknula je da je u Zagrebu napravljen najveći iskorak u uključivanju djece s teškoćama u vrtiće i škole te smatra da suradnja s resornim Ministarstvom treba biti bolja.

U vrtićima gdje Grad ima samostalnu nadležnost, na ovogodišnjim je upisima upisano 50 posto više djece s teškoćama nego prošle godine. Riječ je o 417 upisane djece te je Grad u godinu dana zaposlio 121 novu osobu.

Što se tiče škola, Dolenec kaže da je situacija nešto drugačija jer traži od Grada da surađuje s Ministarstvom. Grad mora pokazati da za svaku od novih lokacija postoji najmanje troje djece i da ta djeca imaju potrebna rješenja, i onda čekati suglasnost Ministarstva.

Uzevši to u obzir, Dolenec kaže da je nadležni gradski ured proteklu školsku godinu napravio plan da u jednoj godini za 20 posto povećaju broj škola koje nude posebna razredna odjeljenja.

Riječ je ukupno o 17 takvih škola, 16 je osnovnih, među kojima je i Osnovna škola Kajzerica, a jedna je srednja škola – Centar za odgoj i obrazovanje u Zagorskoj ulici.

Kaže da su u Gradu za tih 17 škola napravili sve što je tražilo Ministarstvo, ali su se vrlo neugodno iznenadili jer im je za dvije škole uskraćena suglasnost Ministarstva pozivanjem na zabranu zapošljavanja u javnim i državnim službama.

Dolenec kaže da je to sada riješeno te su od Ministarstva dobili pozitivnu informaciju za jednu osnovnu i jednu srednju školu.

Što se tiče prevencije međuvršnjačkog nasilja, Dolenec je rekla da škole nisu dovoljno ekipirane da se nose sa situacijom u kojoj se pojavi neki oblik međuvršnjačkog nasilja. Istaknula je da su u Zagrebu s UNICEF-om pokrenuli projekt te će gradska ustanova “Luka Ritz” biti podrška školama kad se vršnjačko nasilje pojavi jer među zaposlenima ima i značajan broj socijalnih radnika, a to je, ističe, bitan element koji nedostaje.

U Zagrebu oko stotinu tisuća školaraca i oko osam tisuća prvašića

Dolenec je istaknula da Zagreb ima oko stotinu tisuća školaraca i oko osam tisuća prvašića te je uime Grada svima čestitala početak školske godine i zaželjela uspješno školovanje.

Poručila je da Grad Zagreb želi napraviti sve da škole budu sigurna i poticajna okruženja, da u njima djeca žive sretno djetinjstvo.

Kaže da to pokazuju i time što su do sada, u nešto više od tri godine, samo kad se govori o zgradama uložili preko 250 milijuna eura u vrtiće i škole. Dosad su, kaže, otvorili 23 vrtića i škole, a u tijeku su radovi na osam vrtića i četiri škole vrijedni preko 80 milijuna eura.

Najavila je da će nastaviti ulagati u vrtiće i škole sve dok neće moći reći da u svakom gradskom kvartu, u svakoj školi učenici imaju dobre uvjete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!