U Hrvatskoj se ponovno pojavile ospice: “Postoji opasnost od širenja bolesti”

Vijesti 25. svi 202409:15 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

Posljednjih godinu dana u brojnim europskim zemljama povećan je broj slučajeva oboljelih od ospica. Prema Europskom sustavu za kontrolu infekcija, zabilježeno je više od 6 tisuća oboljelih. Ospice su se početkom ovoga mjeseca ponovno pojavile i u našoj najjužnijoj županiji.

O povratku jedne od “zaboravljenih bolesti” – ospica za HRT je govorio dr. med. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

“Ako uđe virus u populaciju koja je neimuna, koja je osjetljiva, dakle koja nije ili uopće procijepljena ili je neadekvatno procijepljena, postoji doista velika potencijalna opasnost od širenja bolesti, tim više kad je riječ o ospicama kao jednoj visokokontagioznoj bolesti”, kazao je infektolog Barušić.

Simptomi bolesti

Simptomi bolesti uključuju visoku temperaturu, određene respiratorne simptome te razvoj osipa. Ipak, moguće su komplikacije.

“Ako bolest razvije određene komplikacije, one mogu biti praktički na svakom organskom sustavu. Pitanje je naravno u kojoj mjeri i na koji način će se kod koga i kako razviti, ali su svakako najteže oni koji zahvaćaju dišni, živčani sustav odnosno recimo kardiovaskularni srčani mišić”, pojasnio je.

U Hrvatskoj problematična neprocijepljenost

Procijepljenost iznosi 77 posto, no trebala bi iznositi više od 95%. Infektolog je roditeljima poručio da cjepivo rijetko izaziva nuspojave, a ako ih i izazove, one su vrlo blage, uobičajene, kao i za druga cjepiva.

“Katkad intenzitet tih nuspojava može biti izražajan i u smislu povišene temperature, pa čak do nekih febrilnih konvuzija. Međutim, mi to vidimo i nakon određenih zaraznih bolesti, ne isključivo kao posljedicu cijepljenja. Konkretno neće se cijepiti netko tko je imao anafilaktičku, odnosno tešku alergijsku reakciju na primjerice prvu dozu cjepiva ili neke tako pojedinačne situacije.

I naravno, ono što je danas posebno važno za istaknuti, to je, doista je nepotrebno, da se alergija primjerice na jaja uzima kao jedna kontraindikacija, da se zbog nje pacijenti, odnosno djeca, recimo ne cijepe. I tu treba biti doista oprezan i vidjeti koliki je stupanj te alergijske reakcije. Jer samo one teške anafilaktičke reakcije predstavljaju kontraindikaciju. Čak štoviše, djeca se mogu cijepiti u kontroliranim bolničkim uvjetima”, rekao je.

Savjetovao da se jave svi oni koji se nisu cijepili kako bi se ovisno o dobi moglo dalje postupati.

“Naravno, potreban je opet sa svima onima koji razvijaju određene simptome, prvenstveno neki osip, da se u tom slučaju jave nadležnom liječniku. Samo poduzimanje određenih epidemioloških mjera na vrijeme bi u ovoj situaciji moglo spriječiti potencijalno veću epidemiju”, kazao je.

Prvi slučajevi u BiH

Prvi slučajevi kod kojih su potvrđene ospice su u Bosni i Hercegovini.

“Radi se o nama susjednoj zemlji gdje su migracije na dnevnoj bazi doista velike i s obzirom na blizinu u ovom trenutku dubrovačkog područja, to je potencijalna opasnost, odnosno na neki način potencijalno najveće ulazno mjesto za importaciju ospica u Republiku Hrvatsku”, zaključio je infektolog Barušić.

Potvrđeni slučajevi ospica na dubrovačkom području

Od početka mjeseca na dubrovačkom su području potvrđena tri slučaja ospica. Još se na jedan sumnja.

“Svi oni su se zarazili u BiH. Za sada još trenutno nemamo širenja unutar naše županije. Svi kontakti njihovi su obrađeni”, kazao je dr. med. Mato Lakić, ravnatelj, ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije.

Kao mjera opreza, na parkiralištu dubrovačke bolnice pripremljen je kontejner.

“OB Dubrovnik je sukladno možebitnoj pojavi epidemije ospica poduzela određene mjere među kojima je i dopremanje kontejnera na kojem bi se trebalo u slučaju većeg broja zaraženih osoba raditi testiranje”, rekao je prim. dr. sc. Marijo Bekić, ravnatelj OB-a Dubrovnik.

Na krajnjem jugu procijepljenost protiv ospica već je godinama veoma loša. Prošle godine prvo je cjepivo primilo 79, a docijepljeno samo 77 posto djece. Na razini Hrvatske procijepljenost je viša od 90 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!