Šefica Udruge potrošača: Premijeru možda poskupljenje je nosivo, ali građanima nije

Ekonomija 07. ruj 202418:59 0 komentara

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača (HUZP) Ana Knežević gostovala je u N1 Dnevniku kod Igora Bobića gdje je komentirala sedmi Vladin paket mjera pomoći građanima i poskupljenje struje i plina.

Knežević kaže kako hrvatski građani svjedoče stalnom povećanju cijena od početka 2022.

“Najveći udar je bio s uvođenjem eura i s onim famoznim zaokružvanjem. I te izjave da je to neznatno poskupjelo, da je malo poskupjelo, da je Vlada puno poduzela – potrošačima to puno ne znači”, poručuje Knežević.

Velika većina građana sa svojim primanjima ne može podmirivati takvu razinu cijena, naglašava Knežević.

“Mi smo upozoravali da ima 300 tisuća umirovljenika koji imaju mirovinu 300 eura ili manje, da polovica zaposlenih ima manju plaću od prosječne plaće, a evo svjedoci smo da svakog dana nešto poskupljuje”, kazala je.

Povećanje od 10 posto nije malo

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade rekao kako smatra da je poskupljenje plina i struje od 10 posto nosivo za građane, ali Knežević se ne slaže.

“To nije nosivo jer će se bilo kakvo poskupljenje preliti u povećanje cijena i konačan ceh plaćaju potrošači. Svi se sjećamo afera koje je HEP imao, Plin za cent itd. Kad Vlada riješi te probleme i vrati te silne milijarde u proračun, onda možemo razgovarati o nekim većim cijenama, a ne na leđa potrošača pretakati povećanje cijene”, rekla je Knežević i dodala kako je povećanje do 10 posto puno.

“I svi oni kojima se poveća cijena, i proizvođači i trgovci, ukalkulirat će to u svoje cijene i onda to opet plaćamo mi – potrošači.”

“Potrošači više nikome ne vjeruju”

Knežević podsjeća kako su nas premijer i ministar financija uvjeravali da će poskupljenja nakon uvođenja eura biti neznatna i da se građani ne moraju bojati.

“A vidjeli smo što se dogodilo i kakva su poskupljenja bila i ništa se nije vratilo na tu prethodnu razinu iz prosinca 2022. godine. Tako da potrošači više nikome ne vjeruju.

HUZP je proveo projekt uspoređivanja cijena. Knežević je navela neke zaključke.

“Od 65 proizvoda 48 posto je skuplje u odnosu na kolovoz 2022. Najviše je poskupjelo svježe meso i suhomesnati proizvodi. Svi se sjećamo da su bile reklame za svinjskog buta  za 21 kunu, a sad je cijena 5.37 eura. I to ograničena cijena, zamislite kakva bi bila da nije ograničena”, izjavila je Knežević.

Nestašica proizvoda s ograničenim cijenama

Što se tiče 30 proizvoda kojima je Vlada ograničila cijene, Knežević ističe kako takvih proizvoda često nema u trgovinama. “Krenulo je prvo s toaletnim papirom. Onaj paket od 10 rola je ograničena cijena i toga se sad najmanje nađe, ali ima 12 rola, 8 rola…”

Premijer govori kako su u njegovom mandatu povećali primanja za 75 posto od 2016. do danas.

“Napravili smo usporedbu – 2016. šećer nije koštao ni 4 kune, sad šećer ima ogrnničenu cijenu na 9.90 i nešto kuna. To je 150 posto povećanje, a primanja nisu porasla 150 posto i stalno smo u deficitu s primanjima u odnosu na cijene”, ističe Knežević.

Dodaje kako se premijer često hvali ulaskom u euro zonu i u Schengen. “Kad uđemo u euro plaće i euro mirovine, onda možemo razgovarati.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!