Popuštajuće mjere Nacionalnog stožera brojni su obrtnici i vlasnici uslužnih djelatnosti dočekali s velikim nestrpljenjem i odobravanjem.
Punih šest mjeseci Hrvatska je živjela poluzatvorena, što su vlasnici kafića, restorana, svatovskih sala, sportskih dvorana, sajamskih prostora… itekako osjetili na svome poslovanju. Poznata chefica i vlasnica zagrebačkog restorana Mali bar Ana Ugarković, sa svojim osobljem, nakon šest mjeseci pod ključem, jedva čeka u ponedjeljak ponovno otvoriti vrata, piše Jutarnji list.
“I prošle i ove godine jedva smo izgurali zatvaranje. Ostavili smo ljude, dobivali smo mjere pomoći, koje su naravno kasnile, ali odlučili smo da ne radimo na pola, kao ni dostavu jer nam se ne isplati”, kazala je Ugarković, koja iskreno priznaje da “treće zatvaranje ne bi preživjeli”.
Iskusnu cheficu raduje što su odmah po najavi otvaranja restorana krenule rezervacije.
Popuštanju mjera, pak, neizmjerno se raduju i mnogobrojni Hrvati koji žive od ‘buvljaka’ i za ‘buvljake’, koji su iznimno važni i kao socijalna komponenta svakodnevice. Za Varaždince je to “stara krama”, kako zovu svoj ‘buvljak’ na kojem se subotom ‘izvrti’ 2000 – 3000 ljudi, a četvrtkom je mjesto na koje se skokne u pauzi za gablec. Posebno zbog antikviteta. Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice Varaždin, ove subote očekuje rekordan broj posjetitelja.
“Konstantno su nazivali, prodavači i kupci jednako, sa samo jednim pitanjem: ‘Kad će otvaranje?’ Uz tradiciju, tu je i socijalna nota. Ljudi na sajmu krpaju budžet”, kaže Ciglar.
Tako će u nedjelju svoja vrata nakon pola godine otvoriti i osječki sajam automobila, popularna ‘auto pija’, u sklopu koje je i ‘buvljak’. Direktor Tržnice Osijek Igor Medić kaže: “Napokon!”, ali i upozorava sve posjetitelje da moraju nositi maske, a tko je ne bude imao, dobit će je od njihovih djelatnika.
Ružici Crnković, vlasnici najpopularnije varaždinske destinacije za svečarske prigode, Fontane Crnković, telefon ne prestaje zvoniti. Svi žele iskoristiti ublažavanje mjera pa se vjenčati, proslaviti već prošle rođendane, održati maturalne večere… Fontana Crnković ima 750 mjesta u tri sale i 27 zaposlenih.
Ipak, nisu svi zadovoljni novim mjerama. Vlasnici kafića opet su ‘izvisili’, a Žakline Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja, kaže da je “ovakvo dijeljenje ugostitelja suludo”.
“Nijedna druga država ovo nije napravila svojim ugostiteljima. Još zimus smo apelirali da mjere budu horizontalne. Očajni smo, jer nas dijele i stvaraju lošu atmosferu među nama. Ljudi su iscrpljeni, ne rade šest mjeseci i važan im je svaki dan. Sada nam preostaje samo da se izborimo da od 15.6. i kafići mogu raditi i unutra”, poručila je Troskot, a Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, naveo je apsurdan primjer svojeg food puba u Rijeci, u kojem će sada gosti moći sjediti unutra, dok u susjednom kafiću, s kojim dijele terasu, neće. Ističe i da je puno lokala zatvoreno, a interna anketa među 227 članova udruge pokazala je i da je među njima “čak 10 posto ‘zombi firmi’ koje još uvijek postoje isključivo zahvaljujući poticajima”. Ipak, ohrabrujuće je što ih 76 posto vjeruje “da će preživjeti krizu”.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!