Urša Raukar: “Nevjerojatno je to što se dogodilo u Petrokemiji”

Vijesti 28. lip 202411:24 1 komentar
N1

Saborska zastupnica iz redova stranke Možemo!, Urša Raukar gostovala je u N1 studiju kod Ilije Radića, gdje je komentirala slučaj tvrtke Petrokemija kao i probleme energetskog sektora u Hrvatskoj.

“Nevjerojatno je to što se dogodilo u Petrokemiji”

“Dogodilo se nešto potpuno nevjerojatno, a to je da je Hrvatska, umjesto da čeka ponudu otkupa dionica, odnosno cijenu od turskog suvlasnika, prva izletjela s cijenom… i naravno da su onda turski partneri snizili cijenu i otkupili. Tako je Hrvatska izgubila kontrolni paket i ima manje od 20 posto dionica u jednoj od najvažnijih državnih strateških tvrtki, u Petrokemiji“, izjavila je Raukar.

Pojasnila je kako je energetika u Hrvatskoj od izuzetne važnosti što vlada Andreja Plenkovića ne prepoznaje.

“Evidentno je da se u ove dvije vlade Ansreja Plenkovića energetikom ne bavi nitko. Time se nešto bavi državni tajnik, ali nismo sigurno da je to sve u javnom interesu… Energetika je puno prevažan sektor da bi se njime bavio samo jedan državni tajnik, time se treba baviti cijela Vlada. Tražimo interpelaciju s nekoliko zahtjeva oko cijelog energetskog sektora”, naglasila je Raukar.

“Energetski sektor je pun predatora”

Raukar je utvrdila kako su izostanak konkretnih politika i minimalna ulaganja u mrežu opskrbe i distribucije dovela do nedavnog nestanka struje u južnim dijelovima Hrvatske.

“Vi imate mrežu koja po dokumentaciji HEP-a, da, npr. u Dalmaciji, nije u stanju primiti veće količine električne energije iz obnovljivih izvora. Mreža je nedostatna i zahtijeva ulaganje”, naglasila je Raukar.

Zaključila je kako je energetski sektor pun predatora “koje ne možemo imenovati, ali su to oni koji na javnom dobru i na javnom interesu žele zaraditi ogromne novce za svoje privatne džepove”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare