Velike kiše ne prijete sjeveru Hrvatske, ali pune Trakošćansko jezero

Vijesti 13. ruj 202416:15 0 komentara
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Ilustracija

Prognoza vodostaja za Muru i Dravu nije zabrinjavajuća, poručio je u petak direktor ispostave za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo dodajući da je kiša doprinijela punjenju Trakošćanskog jezera u kojem je trenutno 20 tisuća kubika vode.

Trenutni vodostaj na Muri u Morskom Središću je 270 centimetara uz protok vode od 330 kubika.

“Možemo očekivati povećanje vodostaja 16., odnosno 17. rujna negdje do 400 centimetara, odnosno 600 kubnih metara. U usporedbi s kolovozom iz 2023. godine, kada smo imali rekordnih 540 centimetara, ipak će vodostaj biti niži za metar i 40”, istaknuo je Rezo.

I na Dravi se može očekivati povećanje vodostaja u odnosu na trenutno stanje od 186 centimetara, ali neke manje iznose i manje je zabrinjavajuće u odnosu na Muru, dodao je naglasivši da je prednost vezana uz Dravu što su trenutno dva jezera Hidroelektrane Dubrava i Hidroelektrane Čakovec u tzv. remontu i jezera su prazna.

“Sada punimo jezero Čakovec, nakon toga ćemo puniti jezero Dubrava i ni na koji način nećemo nizvodno ugroziti stanovništvo, odnosno naše građevine, prije svega misleći na nasipe što se tiče visokih vodostaja. Poruka je da možemo biti mirni u ovom trenutku, što se tiče nekakvih prognoza u smislu vodostaja na rijekama Muri i Dravi”, poručio je Rezo.

Dodao je da je sliv Plitvica – Bednja pod kontrolom, kao i mali sliv Trnava na području Međimurske županije te mali sliv Bistra u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Ipak, u Hrvatskim su vodama spremni reagirati te su obavijestili svoja licencirana društva o mogućnosti njihovog angažmana, ukoliko to bude nužno potrebno.

“Naši vodočuvari i djelatnici su u obilasku naših građevina i nasipa preventive radi. S obzirom na padaline u Austriji i Sloveniji, 16. i 17. rujna ćemo imati nekakav ozbiljniji pristup, u smislu obrana od poplava na rijeci Muri, Drava je u svakom slučaju zadovoljavajuća”, kazao je Rezo.

Dodao je i kako je ova kiša ipak donijela i jednu dobru stvar.

“Trakošćansko jezero polako dobiva novu vizuru. Naime, trenutno je u jezeru oko 20.000 kubika vode i prednji dio je pod vodom”, rekao je Milan Rezo.

Podsjetimo, nakon nešto više od tri mjeseca radova, iz Trakošćanskog je jezera izvađeno više od 200 tisuća kubika sedimenta, a jezero je ukupnog volumena više od 500.000 kubika vode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!