Vlada novim potezom štedi na mladima i čini štetu poslodavcima: “Taj novac će nestati u rupi bez dna…”

Vijesti 18. lis 202419:00 1 komentar

Od prvog siječnja poslodavci više neće biti oslobođeni plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje za mlađe od 30 godina. Na već zaposlene mlade ljude to ne bi trebalo utjecati, ali poslodavcima će svakako postati veći teret prilikom zapošljavanja novih mladih ljudi što bi, kažu, moglo dovesti do pada zaposlenosti mladih.

Vlada je, tvrdi ministar Marin Piletić, izračunala i odlučila – ukida se oslobođenje poslodavaca od plaćanja zdravstvenih doprinosa za zaposlene mlađe od 30 godina.

“Rekordna je zaposlenost mladih pa je to sada samo povlastica koju koriste poslodavci”, objasnio je ministar Piletić.

Vlada je možda odlučila, ali čini se da s tom odlukom još nisu upoznati svi njezini ministri.

“Nismo imali tu temu, nepoželjno mi je o tome govoriti”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro

Oni ministri koji tu temu jesu imali, HDZ-ovi, podržavaju odluku.

Riječ je o ozbiljnom novcu

“Osnovni koncept međugeneracijske solidarnosti je da mladi i zdravi izdvajaju za starije i bolesne. Ovim bi se postupkom taj osnovni koncept solidarnosti rušio”, rekao je ministar zdravstva Beroš.

U pitanju je ozbiljan novac. U prošloj godini zbog ovog izuzeće poslodavci su uplatili 380 milijuna eura manje doprinosa za zdravstveno osiguranje. I tvrde da ih sada čeka bolan udarac, koji će se odraziti na pad zaposlenosti mladih.

“U Europi zaposlenost mladih raste, kod nas pada. Gori smo nego 2019.”, rekao je glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić.

“Vlada brka strategiju i oportunizam. Ovdje ne možete ništa planirati. Uvedu mjeru pa kažu da ne”, govori predsjednik uprave Spana Nikola Dujmović.

Važno je napomenuti – doprinos za zdravstvo plaća se na bruto plaću, to je obaveza poslodavca i neće se odraziti na neto primanja postojećih zaposlenika osim ako oni ne pristanu na novi, lošiji ugovor o radu. Ali, ovo bi mogla biti loša vijest za sve mlade koji će tražiti prvi, ili novi posao od prvog siječnja sljedeće godine.

“Najviše mladih radi na određeno i ova mjera bila je usmjerena na to da potakne poslodavce, da budu kreditno sposobni”, govori predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Pitanje osnovnog zdravstvenog osiguranja

U oporbi uglavnom ne spore da ova mjera nema više smisla, ali strahuju da uštede neće donijeti ništa dobro.

“To je deset posto proračuna HZZO-a, ozbiljna ušteda, ali mi se bojimo da će taj novac samo nestati u rupi bez dna koja se zove nereformirani zdravstveni sustav”, rekao je saborski zastupnik Damir Bakić.

A, kako ministar Beroš zamišlja reformu? Tek to bi moglo zabrinuti građane.

“Osnovno će uvijek biti besplatno. Ali, mi ćemo se morati zapitati hoćemo li plaćati svima sve. Sigurno dolazi vrijeme za košaricu”, dodaje Beroš.

I sindikati i poslodavci državi nude besplatne savjete za jačanje sustava zdravstva. Predlažu kontrolu zlouporabe neoporezivih dodataka na plaću, i ukidanje paušalnih obrta.

“Mnogi poslodavci daju minimalac, a ostalo kroz neoporezivo ili na crno”, dodao je Novosel.

Poslodavcima ova odluka svakako kvari računicu, a hoće li i koliko popraviti onu ministarstva zdravstva, tek treba vidjeti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare