“Vjerujem da će Reformisti i dalje podržavati Vladu na nacionalnoj razini”

Vijesti 15. lip 202111:32 > 14:39
N1

Šef Reformista Radimir Čačić izgubio je na lokalnim izborima za varaždinskog župana od HDZ-ovog Anđelka Stričaka. Čačić je nakon izbora zaprijetio da neće više u Saboru podržavati Vladu ako HDZ u Varaždinskoj županiji većinu oformi s listom Ivana Čehoka. Ipak, novi župan Stričak ne vidi problem.

“Ovo je povijesna pobjeda za HDZ. Ne vidim problem oko većine na lokalnoj i većine na nacionalnoj razini. Smatram da ćemo sve uspjeti riješiti dijalogom”, rekao je Stričak u N1 Studiju uživo.

Konstituirajuća sjednica županijske skupštine je 24. lipnja.

“Imamo još desetak dana razgovora, pregovora, dogovora i siguran sam da ćemo naći jedno dobro rješenje”, uvjeren je Stričak.

VEZANE VIJESTI

Za Čačićev svojevrsni ultimatum kaže da nije teret na leđima.

“Premijer je i po tom pitanju bio jasan uoči lokalnih izbora. Dogovoreno je da je ovo lokalna priča, utakmica koja neće utjecati na odnos snaga na nacionalnoj razini. Na lokalnoj razini razgovarao sam sa svim stranačkim klubovima, mislim da sve ide dobro, svi su za projektnu suradnju, a o većini ćemo vidjeti”, rekao je Stričak.

Pred novim županom i HDZ-om tri su opcije, oformiti skupštinsku većinu s Čačićevim Reformistima, Čehokom i HNS-os ili SDP-om.

Stričak je ponovio da “razgovaraju”. “Sa svima smo zasad dogovorili projektnu suradnju, svi se slažu kad kad su u pitanju projekti bitni za županiju – bolnica, škole, ceste… Doslovno ćemo od sjednice do sjednice morati razgovarati. Smatram da ćemo naći model da sve bude u redu i da svi budu zadovoljni”, rekao je Stričak.

Znači li to da ni s kim neće u čvrstu koaliciju? “Zasad je to sigurno, a ostalo ćemo dogovoriti do idućeg četvrtka. Do konstituirajuće sjednice ćemo imati sve posloženo – većinu, oporbu… Pregovori su u tijeku i smatram da idu dobro”, rekao je Stričak te dodao da ne pregovara s Čačićem osobnom, nego Natalijom Martinčević koja je predsjednica županijskog ogranka Reformista. “Smatram da je u redu da pregovaram s predsjednicima županijskih organizacija”, kazao je Stričak.

Vjeruje da će Reformisti i dalje podržavati HDZ-ovu Vladu.

“Premijer je rekao da je dobro da Reformisti podržavaju Vladu na nacionalnoj razini, a ja vjerujem da će to tako i ostati, bez obzira kako ćemo se mi tu dogovoriti”, rekao je Stričak, a na pitanje je li mu Čačić ostavio dugove, odgovora: Nadam se da nije. Posljednje četiri godine korektno smo surađivali, ne vidim zašto ne bismo i dalje, bez obzira na promjenu odnosa snaga”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.