Novinar podsjetio na ono što je Putin rekao početkom godine: “Sada se stvar okrenula”

Vijesti 19. kol 202418:31 0 komentara

Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista, gostovao je u N1 studiju kod Ilije Jandrića gdje je komentirao vanjsko-politička zbivanja.

Vurušić kaže da su pregovori između Hamasa i Izraela jedan začarani krug. “Ti pregovori malo traju, malo se prekidaju i nikako da se uhoda. Imamo prijetnju Irana i Hezbollaha da će napasti Izrael. Znamo da su sve veću sukobi na libanonskoj granici i situacija se stalno na nekom rubu, između totalnog sukoba i dogovora”, rekao je.

N1

Napominje da arapske zemlje, koje izvoze naftu, ne bi bile pretjerano zadovoljne širenjem sukoba. “Tu je cijeli niz situacija koje traju. Američki tajnik Anthony Blinken je sada, pred konvenciju Demokrata, otišao ondje kako bi Kamala Harris ušla u kampanju s nekom pobjedom”, dodao je.

“Opstaje samo u slučaju rata”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se suočava s brojim prosvjedima u zemlji. “Od početka napada Hamasa traju ti prosvjedi protiv njega. Dobar dio analitičara smatra da su dužina rata i događaji u Gazi inicirani samim Netanyahuom jer je svjestan da opstaje na vlasti samo u slučaju rata. On na taj način želi produžiti svoju vladavinu i ići u pravcu stalne eskalacije sukoba”, naveo je.

#related-news_0

Vurušić smatra da je Izrael u začaranom krugu. “Po nekima, Netanyahu čeka dolazak Donalda Trumpa na vlast jer će mu on omogućiti da on i dalje tu situaciju dodatno raspiruje. Vjerojatno i gleda kakve su ankete u SAD-u i možda primijeni nešto. Prosvjedi protiv njega su sve jači i pitanje je koliko može balansirati između Gaze i Amerikanca”, napomenuo je.

Što se Irana tiče, kaže da oni očito razmišljaju o odgovoru i zbog izvoznica nafte, ali i da možda u samom režimu postoji svijest o tome da bi jedan takav sukob doveo u pitanje i njihovu unutrašnju situaciju. Znamo da i tamo tinjaju prosvjedi i da je anti-režimska situaciju te je na izborima izašlo jako malo ljudi”, rekao je.

“Rusi već dva tjedna ne mogu ništa”

Na europskom ratištu između Rusije i Ukrajine dogodio se obrat kada su Ukrajinci ušli na ruski teritorij. “Početkom godine Vladimir Putin je rekao da želi stvoriti sanitarnu zonu uz granicu s Ukrajinom kako bi spriječio bilo kakve napade na ruska pogranična područja, a sada se stvar okrenula pa Volodimir Zelenski radi na ruskom teritoriju tu sanitarnu zonu kako bi spriječio upade u svoj teritorij”, rekao je.

“Ukrajinci su ušli vrlo duboko u ruski teritoriji i srušili treći važan most u Kurskoj oblasti koji sprječava komunikaciju i dovoz vojske, a onemogućava evakuaciju stanovništva. Tu Ukrajinci neočekivano dobro stoje jer nitko nije očekivao da Rusi već dva tjedna ne mogu ništa. Oni su primorani povlačiti vojnike u Kursk, ali to su premale snage”, dodao je.

“Sad i dobar dio ruskog stanovništva vidi da se ne radi o specijalnoj operaciji nego o ratu. Čak se spekulira da bi i Putin mogao objaviti rat, ali time bi priznao svoj poraz”, naveo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_1

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!