Zagreb dobio prvo savjetovalište za demenciju

Vijesti 20. ruj 202321:18 0 komentara
Christian Bowen/Unsplash

U domu zdravlja Zagreb-Istok otvoreno je Savjetovalište za demenciju. Projekt se u Zagrebu provodi prvi put, a trebao bi osigurati poboljšanje kvalitete života oboljelih od demencije i njihovih obitelji. To je često neprimjetna, ali za Okolinu i pacijenta teška bolest, koja relativno brzo napreduje, a obiteljima koje o bolesnim osobama skrbe često je teško i nailaze na nerazumijevanje.

Svake tri sekunde u svijetu jedna osoba razvije demenciju. U Zagrebu se s bolesti suočava oko 17 tisuća ljudi, uglavnom treće životne dobi. Prepoznavanje ranih simptoma osnovni je cilj rada jedinog Savjetovališta za demenciju u sklopu Doma zdravlja.

“Ovim programom ćemo jednoj integriranom skrbi pružiti jednu novu kompletnu uslugu koju će pružiti liječnik obiteljske medicine i specijalist neurolog, za HRT-ov Regionalni dnevnik rekao je dr. med. Jurica Kravaršćan“, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb–Istok.

Ciljevi savjetovališta su rana detekcija bolesti, uključivanje obitelji, ali i destigmatizacija bolesnika.

“Rad je organiziran na više načina jedan je savjetovanje jedan na jedan kako bi se čim prije detektirali i odredio plan liječenja, drugi način je grupno savjetovanje i osobe i obitelji”, objasnila je dr. Sanja Klajić-Grotić, voditeljica savjetovališta za demenciju u Gradu Zagrebu.

Savjetovalište, koje će raditi jednom tjedno, dostupno je svim građanima Zagreba, piše

“Bit ćemo dostupniji zato što tu ne treba uputnica, ne plaća se, besplatno je. Informacije će se moći dobiti telefonski i osobno, moći ćemo primiti i skrbnike i samog bolesnika, nastojat ćemo djelovati što šire i pokriti svako područje života tih bolesnika”, kazala je Jasna Badžak, neurolog KB Dubrava.

Iz Grada poručuju kako Savjetovalište na Ivanićgradskoj adresi neće biti jedino.

“Uvijek gledamo da to ne bude samo na jednoj lokaciji nego da se za takve uspješne projekte širimo po cijelom gradu. I sad isto gledamo kako osigurati jednu na zapadu i jednu u Novom Zagrebu i širiti tako zdravstvenu skrb”, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

U planu gradskih vlasti je i izgradnja ili opremanje domova poput onog u Markuševcu u kojemu je predviđeno 12 kreveta za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!