Zagreb planira proširenja na tri groblja

Vijesti 01. kol 202407:05 0 komentara
grobovi na groblju Mirogoj u Zagrebu
Patrik Macek/PIXSELL

Poput mnogih gradova u kojima nedostaje grobnih mjesta i Zagreb se iz godine u godinu suočava s tim problemom.

U Gradskim grobljima, podružnici Zagrebačkog holdinga, kažu nam da i dalje osiguravaju dovoljan broj grobnih mjesta za ukop preminulih osoba, ali planiraju proširenje kapaciteta.

“Budući da je potražnja građana za novim grobnim mjestima na svim gradskim grobljima u Zagrebu u porastu, pokrenuti su višegodišnji projekti proširenja groblja na više lokacija. Na području grada Zagreba njima se dugoročno planiraju proširiti kapaciteti za oko 20.000. grobnih mjesta”, rekli su u odgovoru na naš upit.

Na tri groblja planira se 14.700 novih mjesta

U tom dugoročnom planu, na groblju Gaj urni uz Krematorij planira se 5586 novih grobnih mjesta, na Markovom polju 5273 nova grobna mjesta, a na središnjem groblju, Mirogoju, 3902 nova grobna mjesta. Projekt je dugoročan jer uz same radove podrazumijeva i puno pripremnih postupaka.

“Ovisno o lokaciji groblja i pojedinačnim trenutnim okolnostima, ovi projekti uključuju opsežne pripremne postupke, koji uključuju izradu idejnog rješenja, izvedbenih projekata, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ishođenje lokacijskih dozvola, sanaciju potencijalnih klizišta, provedbu natječaja za izvođenje radova i slično”, napominju u zagrebačkim Gradskim grobljima.

Kremiranje traženije od klasičnog ukopa

Što se tiče kremiranja pokojnika, kažu da se u proteklih dvadeset godina bilježi stalni porast interesa za kremiranjem. Tijekom posljednje tri godine godišnje je u prosjeku obavljeno 8.000 kremiranja.

“U zadnjih nekoliko godina usluge kremiranja češće se ugovaraju od usluga klasičnog ukopa”, kažu.

Ove godine zaposlili sedam grobara

Dodaju da trenutno nemaju manjak grobara, a ove godine zaposlili su ih sedmoro. Osnovna mjesečna bruto plaća grobara u Zagrebu je 1.304 eura, a uvećava se za 0,5 posto po godini radnog staža uz dodatne mjesečne primitke u neto iznosu od 176,66 eura.

“Također, nudimo plaćenu godišnju kartu za gradski i međugradski prijevoz kao i dodatnu godišnju nagradu, regres, božićnicu, dar za djecu mlađu od 15 godina te dar u naravi za Uskrs”, dodaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!