“Zamislite da imate kćer i da mora tražiti liječniku pomoć u bolnici gdje radi osoba optužena za silovanje”

Vijesti 20. ruj 202420:25 2 komentara

Sanja Juras iz Ženske Mreže Hrvatske gostovala je u Pregledu dana kod našeg Ilije Jandrića.

Prošlo je godinu dana od ubojstva mlade Osječanke Mihaele Berak. Na akcijama u više hrvatskih gradova Udruga Adela je zatražila transparentno suđenje i primjerenu kaznu za ubojicu i ostavke onih koji su odgovorni za slučaj osječkog ginekologa koji je uhićen i dobio otkaz zbog optužbi za silovanje pacijentica.

“Uopće ne čudi da građani i građanke imaju velike sumnje u ispravnost rada institucija. Baš u slučaju Mihale Berak svjedočili smo brojnim propustima institucija. Svjedočili smo da se djelo pogrešno kvalificiralo i zataškavalo”, kaže Juras.

Dodaje kako je zatvoreno suđenje izrazito problematično jer za to nema ralzoga. “Nakon što su svjedočile osobe koje su svjedočile o privatnom životu, nakon toga nema razloga da bude zatvoreno. Uostalom, žrtva je preminula i obitelj traži da suđenje bude otvoreno za javnost”, rekla je Juras.

Slučaj osječkog ginekologa

Što se tiče osječkog ginekologa koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice, Juras podsjeća kako su ženske organizacije na tu situaciju upozoravale još od 2022. kada je podignuta optužnica.

“Upozoravali su da takva osoba ne može raditi u bolnici. To je zaista nezamislivo. Ne znam u kojoj zemlji bi se moglo dogoditi da dvije i pol godine takva osoba radi u bolnici i da za to zna javnost, ministartsvo, Lijenička komora, KBC Osijek…”

Juras poručuje kako Ženska smatra da se osoba mora automatski suspendiratri ako postoji osnovana sumnja u počinjenje kaznenih djela protiv spolne slobode.

“Zamislite da imate kćer i da je bolesna i da mora tražitit liječniku pomoć u bolnici u Osijeku, a vi znate da u toj bolnci radi osoba optužena za silovanje.”

Unatoč pooštrenim kaznama, ove godine u Hrvatskoj je ubijeno 15 žena, što znači da strože kazne nisu promijenile taj negativan trend.

“Kod nas ne postoji, u mjeri u kojoj bi trebala postojati, prevencija. Ne pstoji strateški pristup nasilju nad ženama. Mi nemamo nacionalnu strategiju protiv svih oblika nasilja nad ženama”, izjavila je Juras.

U čemu je problem?

“Trebalo bi pitati Vladu. Zašto nema političke volje da se riješi nasilje nad ženama? Zašto nema volje da institucije rade svoj posao. Mi očito imamo sustav koji više štiti nasilnike, nego žene žrtve nasilja”, smatra Juras.

Dodaje kako već godinama traže konkretnu strategiju i da je potrebno donijeti zakonske promjene koje nisu samo izmjene Kaznenog zakona.

“Većina nasilja nad ženama se tretira prekršajno. I dalje imamo probleme s dvostrukim kažanjvanjem. Često i žene budu optužene da su one nasilne, da su kršile javni red i mir ili da su same počiniteljice nasilja, što u većini slučajeva nije istina.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare