“Žena kojoj je ostalo dva mjeseca života, morala čekati analizu tkiva 44 dana”

Vijesti 05. tra 202314:53 0 komentara
N1

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter bila je gost N1 Studija uživo.

“Svakako je važno čuti ono što govore liječnici jer ja nemam uvid unutra, ali kao pučka pravobraniteljica vidim ono što pišu građani u pritužbama. Najviše smo pritužbi imali na zdravstvo – duljina čekanja na operacije, komunikacija liječnika s pacijentima, sustav ispitivanja pritužbi građana, puno toga… Jedan slučaj koji se meni jako usjekao u pamćenje bio je onaj kad je gospođa s iznimno teškom životnom situacijom i dva mjeseca života, na slanje tkiva na analizu morala čekati 44 dana. To je samo jedna crtica i primjer”, rekla je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Ona kaže kako ljudi propituju adekvatnost liječenja jer oni sami nisu liječnici.

“Ni ja nisam liječnica, ali ono što gledamo u uredu je to što pravo na zdravlje sadrži kao svoje komponenetne i analiziramo pogreške. Vrlo je bitno da stručnjaci adekvatne struke budu ti koji će utvrđivati postojanje pogreške. Kod slučaja novinara Vedrana Matijanića kao problem se pokazalo da više osoba u sustavu koje su dijelile istog pacijenta nemaju isti uvid u stvari. Hrvatska liječnička komora je zaključila da se ovdje radi o spletu okolnosti”, rekla je pa je dodala: “Svaki slučaj je slučaj za sebe. Kako tko, kako kada, kako o čemu se slušaju moje preporuke. Nijedna preporuka nije izmišljena. Iznimno je važna komunikacija. Bitno je da dobijemo argumentirano obrazloženje od ustanove koja se ne slaže s nama”.

Šimonović Einwaltwer kaže kako je pučki pravobranitelj zaštitnik građana.

“Sve je to plod velikog i ozbiljnog rada i analiza i naravno da neće svi biti sretni s tim što pročitaju, ali uvijek postoji prostor za analizu i raspravu. Voljela bih čuti što u Saboru misle o izvješću. Podnijela sam i izvješće o utjecaju pandemije na ljudaka prava i jednakost, ni ono nije raspravljeno na plenarnoj sjednici. Ta institucija postoji s razlogom i nitko nikad nije zazivao ukidanje pučkog pravobranitelja. Ne treba onda imati instituciju reda radi”, rekla je.

Pučka pravobraniteljica kaže kako je dio posla pučkog prvobranitelja ukazivati na sustavne probleme.

“Treba vidjeti što su stvari koje treba čuti i što su polazišne točke koje treba usvojiti radi pomaka. Poboljšanje stanja jednakosti ljudskih prava je svima u interesu. Naravno da ima pozitivnih stvari, ali ima i niz problema. Uvijek postoje koraci u pravome smjeru. Propuštene prilike su one kod donošenja velikih važnih zakona, pritom mislim na Zakon o socijalnoj skrbi ili reformi zdravstva. Na kraju bude donesen zakon gdje usvoji malo izmjena iz e-savjetovanja i onda vidimo da se ostvari ono na što smo upozoravali”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!