Stručnjak o manjem broju turista: “Otkud nama pravo da vrijeđamo naše goste”

Vijesti 06. kol 202410:39 0 komentara

Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, Boris Žgomba, gostovao je u Novom danu kod Sandre Križanec gdje je komentirao turističku sezonu.

Žgomba je komentirao brojke prema kojima je manje turista nego prošle godine, no zarada je veća.

N1

“Imamo situaciju da imamo isti broj noćenja kao prošle godine. To znači da je popunjenost slabija uzevši u obzir da imamo 43.000 novih ležaja. Druga stvar je utjecaj inflacije i dizanje cijene je i razlog većeg prometa jer je nemoguće na istim brojkama ostvariti veće prinose. To sada drži financijski turistički promet”, rekao je.

Najveći problemi

“Mi smo izašli iz covida, a u samom covidu su neki segmenti ponude bili privilegirani, a to su charter brodovi i kuće za odmor i slično. Oni su imali na tržištu veću potražnju. Kada smo izašli iz covida i kada su ostale turističke destinacije krenule punom parom dogodilo se to da će potražnja pasti, ali cijene će i rasti”, dodao je.

“Sada se događa ono što je bilo jasno. Najveći problemi u smještaju su u kućama za odmor i charter brodovima, a to su oni vidovi smještaja koji su malo zaboravili tržišne uvjete”, objasnio je.

“Treći segment su ugostiteljska ponuda koja je rasla van svake logike, bilo je onih koje vrijednost za novac nije interesirala nego su išli uzet što se može uzeti. Ljudi koji se bave iznajmljivanjem nisu turistički stručnjaci i oni su navikli da pritisnu tipku i gost će izaći van, a toga nema, to nije normalni način rada. I tu se događa ta situacija je potražnja za nekim kapacitetima manja, a ponuda je porasla”, navodi Žgomba.

Smatra da se sada događa čista tržišna ekonomija. “Svaki vlasnik kapitala je odgovoran za svoj posao i to što se događa s cijenama je na njihovu odgovornost”, rekao je.

Vrijednost za novac

Kaže da i druge mediteranske zemlje imaju dobru sezonu, ali i umjereniji rast cijena. “Rast cijena nije bauk, ali iza toga mora biti vrijednost za novac. Ako toga nema, gost se osjeća prevareno”, dodao je.

Navodi i problem infrastrukture. “Događaju nam se kaosi, i u nekim slučajevima i raspadi. Mi ne možemo tako dugoročno rasti velikim stopama. Moramo ići umjerenije, ali cijene su u domeni privatnih vlasnika. često se provlači da imamo loše goste, ja to najoštrije osuđujem. Ne postoje loši gosti, to su i gosti Španjolske, Italije, Grčke i nitko ih se nije usudio tako etiketirati. Otkud nama pravo da vrijeđamo naše goste. Ne postoje loši gosti nego loša ponuda”, istaknuo je Žgomba.

“Imamo  9-10 posto manje Nijemaca i Talijana. Talijani već godinama padaju i to je stvar njihovog standarda, ali i velik dio ih ostaje u Italiji. Kod Nijemaca, oni su u recesiji, kupovna moć i standard im je puno manji i oni biraju koliko će potrošiti. Pad nema veze s Europskim prvenstvom u nogometu, niti s olimpijadom. Kod njih se moramo dobro potruditi da ih vratimo. Morali smo nadoknaditi te brojke drugdje”, rekao je.

“Post-sezona će biti dobra jer se starta s nižim cijenama, a i vrijeme je dobro. Ja se objektivno bojim osmog mjeseca jer su cijene visoke, a ni najbolja post-sezona ne može nadoknaditi pad u osmom mjesecu. Hoće li taj pad biti dovoljan da svi razmislimo o svemu jer ovo je rezultat naše bahatosti jer smo bili pobjednici dvije godine zaredom”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!