Gubitak mirisa koji može pratiti koronavirus jedinstven je i različit od onog koji je doživio netko s prehladom ili gripom, kažu europski istraživači koji su proučavali iskustva pacijenata.
Kada pacijenti koji boluju od koronavirusa izgube miris, to se dogodi iznenada i obično bude ozbiljno. U tom slučaju obično nemaju poteškoća sa začepljenim nosom, osobe koje boluju od koronavirusa uglavnom mogu slobodno disati. Ono što takve pacijente izdvaja je i istinski gubitak okusa.
Ne radi se o tome da je njihovo osjetilo okusa na neki način oslabljeno zato što nemaju osjet mirisa, objavili su istraživači u časopisu Rhinology. Pacijenti s koronavirusom koji su izgubili okus zaista ne mogu razlikovati gorko i slatko. Stručnjaci sumnjaju da se to događa zato što virus napada živčane stanice izravno uključene u osjet mirisa i okusa.
Glavni simptomi koronavirusa su visoka temperatura, novi, neprestani kašalj i gubitak osjeta mirisa i okusa. Svatko tko ima ove simptome trebao bi se samoizolirati i testirati kako bi provjerili imaju li virus. Članovi istog kućanstva također bi trebali u samoizolaciju kako bi se spriječilo širenje virusa, piše BBC.
Vodeći istraživač ove studije, profesor Carl Philpott sa Sveučilišta East Anglia, proveo je testove mirisa i okusa na 30 dobrovoljaca, 10 s Covidom-19, 10 s teškom prehladom i 10 zdravih osoba bez prehlade ili gripe. Gubitak mirisa kod pacijenata s Covidom-19 bio je znatno izraženiji. Oni su lošije identificirali mirise i nisu bili uopće u stanju razlikovati gorke od slatkih okusa.
“Čini se da zaista postoje razlikovne osobine koje odvajaju koronavirus od ostalih respiratornih virusa. Ovo je vrlo uzbudljivo jer znači da bi se testovi mirisa i okusa mogli upotrijebiti za razlikovanje između pacijenata Covid-19 i ljudi koji imaju redovitu prehladu ili gripu” rekao je profesor Philpott.
Rekao je da ljudi mogu napraviti vlastite testove mirisa i okusa kod kuće koristeći proizvode poput kave, češnjaka, naranče ili limuna i šećera.
Naglasio je da su dijagnostički testovi brisa grla i nosa još uvijek neophodni ako netko misli da boluje od koronavirusa. Dodao je da se osjetila mirisa i okusa vraćaju u roku od nekoliko tjedana kod većine ljudi koji se oporave od koronavirusa.
#related-news_0
Profesor Andrew Lane stručnjak je za probleme nosa i sinusa na američkom Sveučilištu Johns Hopkins. Zajedno sa suradnicima proučavao je uzorke tkiva sa stražnje strane nosa kako bi shvatio kako koronavirus može izazvati gubitak mirisa i svoja otkrića objavio je u časopisu European Respiratory Journal.
Identificirali su ekstremno visoke razine enzima koji su prisutni samo u području nosa odgovornom za miris. Smatra se da je ovaj enzim, nazvan ACE-2, “ulazna točka” koja omogućuje koronavirusu da uđe u stanice tijela i prouzrokuje infekciju.
Nos je jedno od mjesta na kojem Sars-CoV-2, virus koji uzrokuje Covid-19, ulazi u tijelo.
“Sada radimo više eksperimenata u laboratoriju da bismo vidjeli inficirali li virus tijelo doista kroz ove stanice. Ako je to slučaj, možda ćemo se moći boriti protiv infekcije antivirusnim terapijama koje se isporučuju izravno kroz nos”, rekao je profesor Lane.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.