Brusnica je popularna superhrana, odnosno nutritivno bogata namirnica. Raste u grmljima visokim do dva metra. Plod je zelene boje, a kada je zrela poprimi crvenu boju. Okus joj je kiselkast, a koristi se za izradu čajeva, marmelada, umaka i sokova te se jede kao sušeno voće.
Svježa brusnica sadrži 85 posto vode, 12 posto ugljikohidrata te u manjim količinama sadrži proteine i masnoće. U 100 grama brusnice nalazi se 46 kalorija.
Sastav brusnice
Brusnica je bogata antioksidansima koji štite organizam, smanjuju rizik od pojave određenih vrsta raka i smanjuju krvni tlak. Bogata je vitaminom C koji je važan za kožu, mišiće i kosti, vlaknima koja su odlična za zdravu probavu i manganom koji je važan za rad metabolizma.
Sadrži i vitamin K1 koji omogućava zgrušavanje krvi. Brusnica kao lijek se najčešće koristi za pomoć kod upale mjehura, točnije sprječavanje pojave istog.
Brusnica kao lijek
U prošlosti se brusnica koristila kao lijek za probleme s mjehurom, ali i kod bolesti bubrega, želučanih tegoba, poremećaja krvi i skorbuta. S obzirom na to da smanjuje krvni tlak, smatra se kako brusnica smanjuje mogućnost pojave srčanih bolesti. Za ovo su zaduženi biljni spojevi polifenoli u njezinom sastavu.
Također, brusnica sprječava širenje bakterija u usnoj šupljini i na površini zuba. Isto tako, zbog spojeva fitonutrijenata, koji sprječavaju pojavu bolesti i omogućavaju da tijelo normalno funkcionira, sprječava bakteriju Escherichiju coli da se zadrži na sluznici mjehura i mokraćnog sustava.
Mnoga istraživanja su pokazala kako jedenje suhih brusnica, ispijanje čaja od brusnice ili pak korištenje brusnica u kapsulama smanjuje rizik od pojave upale mjehura kod odraslih, ali i kod djece. Ipak, važno je napomenuti kako brusnice ne liječe samu infekciju, već sprječavaju njezino pojavljivanje i širenje.
Je li brusnica opasna?
U većim količinama brusnica može biti opasna. Prevelike količine brusnice mogu izazvati bol u želucu, ali i proljev. Neki ljudi su čak alergični na brusnice te ih ne bi smjeli koristiti u svojoj prehrani. Prevelike količine brusnice mogu dovesti do pojave bubrežnih kamenaca.
Oprezni moraju biti i oni koji uzimaju posebne lijekove protiv zgrušavanja krvi.
Kako napraviti čaj od brusnice?
Brusnica kao lijek koristi se i u obliku čaja. Baš kao i sama brusnica i čaj ima mnoge blagodati i pozitivno utječe na organizam. Prije svega, uklanja nakupine naslaga na zubima i smanjuje količinu bakterija u usnoj šupljini, dok vitamin C jača imunitet. Ovaj čaj smanjuje i stres te umiruje, a vrlo ga je jednostavno napraviti.
Potrebna su samo dva sastojka: sušene brusnice i voda.
Priprema:
U litru vode stavite žlicu sušenih brusnica. Po želji možete dodati i malo cimeta. Nakon što zakipi, kuhajte na slabijoj vatri još pet minuta. Ugasite vatru i pokrijte čaj deset minuta. Procijedite i pijte dok je toplo. Po želji zasladite medom.
I uživajte!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.