Službenog imena cucumis metuliferus, kiwano je zanimljivo tropsko voće poznato pod zanimljivim imenom - rogata dinja.
Ova egzotična biljka stiže iz sjevernih dijelova Afrike zbog čega nosi i ‘nadimak’ bodljikavi afrički krastavac. Zaista izgleda kao biljka koja nije s ovog svijeta.
Kako izgleda kivano?
Kivano je slatka tropska biljka čiji okus podsjeća na kivi, dinju, limun i bananu kada bi ih spojili. Izgledom možda najviše podsjeća na krastavac, ali je u tonovima smeđe boje i ima bodlje koje su na vrhu nešto tamnije. Ima velike dlakave listove i svijetlo žute cvjetove.
Plod kiwana je želatinast, zeleno žute boje s brojnim sjemenkama. Sjemenke kiwana su također jestive. Inače je jednogodišnja biljka, a stabljika mu može doseći do tri metra duljine.
Nutritivni sastav kivana
Nutritivno je vrlo bogat, a u prosjeku plod ima oko 92 kalorije. Zanimljivost je da čak 16% tih kalorija dolazi od proteina što je rijetkost. Prosječan plod kivana ima oko 3.5 grama proteina. Ovo su neki od nutrijenata koje sadrži:
· Vitamin C – 18% dnevnog unosa
· Vitamin A – 6% dnevnog unosa
· Vitamin B6 – 7% dnevnog unosa
· Željezo – 13% dnevnog unosa
· Fosfor – 8% dnevnog unosa
· Cink – 7% dnevnog unosa
Najveći dio sastava kiwana čini voda te je jako dobar za utažiti žeđ, a zbog toga se i koristi za izradu sokova i smoothieja. Sadrži brojne antioksidanse koji pomažu u detoksikaciji organizma ili rješavanju štetnih toksina iz tijela. Antioksidansi također služe za smanjivanje upalnih procesa u tijelu.
Zbog magnezija koji sadrži dobro je voće za dijabetičare jer potiče regulaciju šećera u krvi. Uz to, magnezij pomaže u poboljšanju općeg raspoloženja.
Uzgoj kivana u Hrvatskoj
Premda ovo nije baš česta tropska biljka u Hrvatskoj, može se uzgojiti i u našim krajevima. Biljci kivana najbolje odgovara temperatura od 26 do 30°C pa je potrebno da i zimi bude u stakleniku ili u kući. Iako podnosi i niže temperature jer je jako otporna biljka, prestat će rasti na temperaturi ispod 16°C.
Za posaditi kiwano će vam trebati velika posuda te dobro pripremljena i hranjiva zemlja. Treba se okopavati i prihranjivati svaka tri tjedna kako bi uspio, a zalijevanje je nužno da bi biljka uspjela. Najbolje bi bilo zalijevati kivano odstajalom vodom.
Plodovi se pojavljuju pri kraju ljeta, u kolovozu. Kiwano plod može narasti do 15 centimetara, a najčešće se bere u rujnu kada promijeni boju iz zelene u narančastu.
Skladištenje kivana nakon berbe može biti i na sobnoj temperaturi.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.