Bolovi u nogama ispod koljena: Zašto nastaju i kada je vrijeme za zabrinutost?

Zdravlje 04. pro 202012:03 > 12:11
Pixabay (ilustracija)

Bolovi u nogama ispod koljena česta su pojava kod svih generacija, međutim, nešto se češće pojavljuju kod starijih ljudi. Uzrok bolova u nogama može biti više toga – natečene vene i bolesti vena, ozljede mišića, ozljede kostiju te degenerativne promjene koje utječu na smanjenje fleksibilnosti pa tako i nastanak bolova.

Bolovi u potkoljenici mogu izazivati poteškoće i otežavati svakodnevicu te ih je svakako važno na vrijeme reći liječniku. On će tada nakon pretraga ustanoviti o kojem se uzroku boli radi. Pravovremene pretrage su nužne jer njima možete spriječiti poprilično velike zdravstvene probleme.

Bol u nozi ispod koljena može biti dugotrajna i tupa ili oštra koja se povremeno pojavljuje s kojom imate osjećaj da vas probada. Među najčešćim simptomima bolova u nogama ispod koljena spada i oticanje, crvenilo pa čak i modrice. Vrsta boli u nogama će liječniku najbolje ukazati o kojem se konkretno problemu radi te kako ga najlakše riješiti.

Uzrok bolova u nogama ispod koljena

Među najčešćim uzrocima bolova u nogama ispod koljena spadaju:

· Trkačka potkoljenica

· Prijelom ili upala kosti

· Istegnuće mišića

· Išijas ili uklještenje živca

· Proširene vene

· Buegerova bolest

· Gnojni procesi

· Sindrom kompresije poplitealne arterije

Trkačka potkoljenica

Jedna od čestih ozljeda sportaša je takozvana trkačka potkoljenica. Radi se o boli ispod koljena koja se pojavljuje duž goljenične kosti (kosti s prednje strane potkoljenice). Uzrok ove boli je preopterećenje te kosti i vezivnog tkiva. Ova se pojava naziva i medijalni tibijalni stres sindrom.

Pojavljuje se kod osoba koje prilikom treninga ponavljaju udar stopalom na tvrđu podlogu, ali i kod dugotrajnih šetnji po stubama ako osoba već ima upalu kostiju. Jednostavnim pregledom se može ustanoviti radi li se o ovom uzroku boli noge ispod koljena.

Liječenje je terapijom, rastezanjem, korištenjem ortopedskih uložaka te smanjivanjem ili promjenom intenziteta treninga.

Upala ili infekcija kostiju noge

Osteomijelitisje infekcija kostiju, a uzrokovati je mogu bakterije i gljivice. Infekcija se može dogoditi putem krvotoka, izravnim prodorom ili uslijed infekcije mekog okolnog tkiva. Ovo uzrokuje snažnu bol u nogama ispod koljena uz oteklinu koja pritišće tvrdi vanjski zid kosti. Ukoliko se ovo stanje ne liječi može biti opasno jer bez odgovarajuće krvne opskrbe dio kosti odumire. Upala kostiju može stvoriti i nakupinu gnoja.

Osim bolova, simptomi upale kostiju noge su povišena tjelesna temperatura, otečenost, crvenilo, bol na dodir. Bolovi obično počnu polako i postupno, a prepoznaju se tek kad dođe do otečenosti. Zbog toga nemojte ignorirati bol već se odmah pri pojavi obratite liječniku.

Išijas

Išijas je naziv za bolove ispod koljena koji su izazvani iritacijom ishijatičnog živca. Bolovi u nogama su simptom koji ukazuje na postojanje upale u donjem dijelu kralježnice. S obzirom na to da ishijadični živac ide iz lumbalnog dijela kralježnice, prelazi preko stražnjice i spušta se skroz do stopala, nije neobično da prilikom upale izaziva bol u donjem dijelu nogu.

Simptomi išijasa su oštra, sijajuća bol od kralježnice sve do stopala, nemogućnost normalnog kretanja, hodanja po stepenicama ili saginjanja. Masaža može pomoći kod boli, no može je i pogoršati ako napravite krivi pokret. Najbolji način za liječenje išijasa je terapija koje se treba držati. U slučaju da osjetite ovakvu bol javite se liječniku jer je malo vjerojatno da će proći sama od sebe.

Proširene vene

S problemom proširenih vena najčešće se susreću žene. Osim bolova u nogama ispod koljena simptomi proširenih vena su vidljive mrežice kapilara, oticanje nogu te osjećaj težine u cijelim nogama. Proširene vene s vremenom, ako se ne liječe, postaju veće, brojnije te se simptomi pogoršavaju. Osim estetskih promjena, neliječene proširene vene mogu uzrokovati podljeve, upale i rane. Kronične proširene vene mogu uzrokovati stvaranje ugrušaka, a u najgorem slučaju plućnu emboliju i smrt.

Uzrok nastanka proširenih vena su geni, prekomjerna tjelesna težina, manjak kretanja i dugotrajno sjedenje ili stajanje, hormonalne promjene kod žena te pretjerano izlaganje suncu.

Smanjivanje boli kod proširenih vena izvodi se lijekovima te nošenjem elastičnih čarapa ili zavoja. Moguće je i liječenje kirurškim putem što se smatra najboljim i najpouzdanijim oblikom liječenja.

Birgerova bolest

Burgerova bolest, birgerova ili buegerova bolest je vaskularna bolest koja kao simptom ima bolno crvenilo na području potkoljenica, trnjenje u stopalima, hladna stopala te oticanje kože oko nokta na nožnim prstima. Burgerova bolest može uzrokovati i bolne grčeve u listovima za vrijeme kretanja. Uzrok i dalje nije u potpunosti poznat, no smatra se da se radi o alergijskoj reakciji na duhanski dim. Postoje i razmišljanja da se radi o bakterijskoj upali, dok neki liječnici navode kako se radi o autoimunoj bolesti.

Liječenje se izvodi izbjegavanjem alergena, tabletama koje će ublažiti upalu, a tek u težim slučajevima amputacija ili operativni zahvat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.