Istraživači tvrde da bi njuškanjem kave mogli otkriti imate li covid-19

Zdravlje 15. pro 202012:26 > 12:32
Pixabay (ilustracija)

Anosmija ili gubitak mirisa i okusa jedan je od simptoma covida-19 koji je i najzanimljiviji istraživačima i liječnicima. Ne postoji terapija koja bi liječila ovo stanje, a kod nekih oboljelih ansomija može biti prepoznatljivi znak infekcije te se može i dugo zadržati.

Znanstvenici su razvili jedinstveni test kojim možete provjeriti jeste li izgubili okus ili miris. Ovaj test uključuje jednostavan sastojak za svakodnevnu upotrebu – vruću kavu. Znanstvenici smatraju da bi njuškanje kave moglo pomoći ljudima da rano otkriju zarazu.

VEZANE VIJESTI

Budući da se iznenadna neobjašnjiva anosmija može pojaviti u bilo kojem trenutku, znanstvenici smatraju da redovito njuškanje može postati alat u borbi protiv covida-19. Jednostavni test mirisa i okusa mogao bi lakše ukazati na covid nego provjera temperature, smatraju pojedini znanstvenici.

Test bi također mogao dobro doći u slučajevima asimptomatskog prijenosa, pri čemu sposobnost osobe da razlikuje mirise i mirise može nestati, ali ne pojavljuju se drugi simptomi covida.

Pojedine osobe mogu u potpunosti izgubiti ova osjetila, a kod nekih dolazi do iskrivljenja osjetila te im je teško razlikovati vino od benzina, začine, mlijeko i druge mirise.

Indikator infekcije

Istraživači su pronašli dokaze koji pokazuju kako kava zahvaljujući snažnoj, intenzivnoj aromi može djelovati kao pokazatelj gubitka mirisa, prenosi E-Times.

#related-news_0

“Ono što možete napraviti kod kuće jest uzeti mljevenu kavu i provjeriti koliko daleko je možete držati i mirisati”, kazao je profesor sa Sveučilišta Tufts, James Schwob, jedan od vodećih istraživača koji je utemeljio test za kavu.

Također sugerira da bi se isto moglo učiniti s mirisima poput alkohola, čokolade i šampona. Schwob ističe da kava zapravo nema nikakav okus nego ima samo izrazit miris, a isto vrijedi i za čokoladu te stoga ove namirnice mogu pomoći u otkrivanju zaraze. Na kliničkoj se razini kava također može koristiti kao brzi, jeftini mehanizam ispitivanja.

Znanstvenici su također ustanovili da neki pacijenti koji imaju covid-19 ne mogu osjetiti miris kokosovog ulja ili metvice.

Kod nekih pacijenata miris i okus se vrate kroz tjedan dana, no gubitak ovih osjetila kod pojedinih pacijenata može potrajati i znatno dulje. U svakom slučaju, jednostavni trening mirisa može pomoći kod pojedinih osoba, a to podrazumijeva svakodnevno njušenje određenih mirisa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.