Ako jedete previše riže, ovo su posljedice

Zdravlje 04. lis 202307:18 0 komentara
Pixabay

Ova je žitarica glavna namirnica u više od 100 zemalja. Bogata magnezijem, selenom, fosforom, manganom i vitaminima B skupine, može biti zdrav dodatak većini prehrambenih režima. Međutim, također je bogat ugljikohidratima, što je nešto što biste trebali uzeti u obzir kada planirate svoje obroke.

Kada je riječ o kuhanoj bijeloj riži, jedna šalica ima 44,6 grama ugljikohidrata i 4,25 grama proteina, prema Službi za poljoprivredna istraživanja američkog Ministarstva poljoprivrede.

Ista količina kuhane smeđe riže ima 45,8 grama ugljikohidrata i 4,52 grama proteina. Potonja je također veća u magneziju, kaliju i fosforu od bijele riže, prenosi healthdigest.com.

“Stvarnost je da konzumiranje previše ugljikohidrata, uključujući smeđu rižu, može dovesti do dijabetesa”, rekao je profesor nutricionizma Clyde Wilson.

Ali što se događa kada pojedete previše riže?

Plinovi i nadutost

Liječnik Taz Bhatia kaže da smeđa riža kod nekih ljudi može uzrokovati nadutost, plinove, podrigivanje i probavne smetnje. Može izazvati upalu zbog visokog sadržaja ugljikohidrata. Neki su pojedinci osjetljivi na ugljikohidrate i mogu osjetiti probavne tegobe nakon što pojedu cjelovite žitarice.

Smeđa riža može uzrokovati probavne smetnje kod ljudi s prekomjernim razvojem bakterija u tankom crijevu (SIBO). Simptomi obično uključuju mučninu, nadutost, proljev, loš apetit i bol u trbuhu. Bhatia predlaže izbacivanje smeđe riže na otprilike šest tjedana kako biste vidjeli kako će vaše tijelo reagirati, a zatim je postupno ponovno uvedite u svoju prehranu.

Također je moguće da se osjećate napuhano samo zato što ste pojeli previše riže. Dijetetičarka Chloe McLeod ne preporučuje više od porcije veličine šake. Također biste trebali izbjegavati kombiniranje riže s hranom koja sadrži salicilate, amine ili fermentabilne šećere. Ovi se spojevi prirodno nalaze u češnjaku, luku, curryju, pečenom grahu, slanutku, poriluku, šparogama i drugoj hrani.

Rizik od dijabetesa

Riža ima vrijednost glikemijskog indeksa (GI) od 48-93. Ovaj broj ukazuje na utjecaj hrane koja sadrži ugljikohidrate na razinu glukoze u krvi. Što je viši GI, to će više rasti razina šećera u krvi. Bijela riža sadrži manje vlakana od smeđe riže. Stoga je vjerojatnije da će utjecati na razinu šećera u krvi i povećati rizik od dijabetesa. Smeđa riža, s druge strane, može zaštititi od dijabetesa.

Trovanje arsenom

Smeđa riža je možda zdravija od rafinirane riže, ali ipak biste trebali pripaziti na porcije. Obje varijante sadrže prirodni spoj koji se zove arsen. Međutim, većina arsena u riži nalazi se u slojevima mekinja. Bijeloj riži su mekinje uklonjene tijekom obrade, tako da ima manje arsena od smeđe riže.

S vremenom se ovaj spoj može akumulirati u vašem tijelu i doprinijeti srčanim bolestima, dijabetesu i raku. Unatoč ovim rizicima, ne postoje federalna ograničenja za arsen u riži i drugim prehrambenim proizvodima.

Cijela riža, uključujući organske sorte, može sadržavati do 80% više arsena nego prerađena riža. Kako biste bili sigurni, temeljito je isperite i skuhajte koristeći šest šalica vode za svaku šalicu riže. Ocijedite višak vode i uživajte u jelu. Ova metoda kuhanja može smanjiti koncentraciju arsena za otprilike jednu trećinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!