Ghee je u posljednje vrijeme vrlo popularan, a radi se o pročišćenom maslacu koji nema mliječnih bjelančevina, za razliku od običnog maslaca.
Može se koristiti umjesto običnog maslaca te se na njemu mogu i pripremati brojna jela. Radi se od kravljeg mlijeka, a tradicionalno se koristi u indijskoj kuhinji preko tisuću godina.
Kako se radi ghee maslac?
Ghee se dobiva otapanjem običnog maslaca. Otapa se dulje od ostalih vrsta maslaca, a zbog toga ima i intenzivniji okus i drugačiju boju. Njegova točka gorenja je viša nego kod običnog maslaca ili ulja i zbog toga se na njemu može kuhati ili pržiti.
Može li se ghee maslac napraviti kod kuće?
Ghee maslac se može napraviti i kod kuće. Običan, neslani maslac, otprilike 450 grama, se otopi na laganoj vatri te se uklone čvrste tvari i pjena koji se skupe na površini kada maslac zakuha. Maslac se treba i dalje kuhati, oko 15 ili više minuta, sve dok ne postane bistar, a čvrste tvari mlijeka na dnu posude ne poprime zlatno-smeđu boju.
Nakon toga je potrebno maslac maknuti s vatre i procijediti ga u posudu te pustiti da se ohladi. Kada se ohladi, maslac će se stvrdnuti i tada se može koristiti za kuhanje ili za bilo koju drugu svrhu. Ovako napravljeni maslac se može držati i na sobnoj temperaturi tri do četiri mjeseca i neće se otopiti ni pokvariti. Kako bi dulje trajao, može se staviti u hladnjak.
Koje su razlike između običnog maslaca i ghee?
Oba maslaca imaju slične nutritivne vrijednosti, ali postoje neke razlike. Tako se u jednoj žlici ghee maslaca nalazi nešto više masti, ali nešto manje kalorija. Ipak, ove razlike su jako male. Jedina veća razlika je što ghee ne sadrži mlijeko, šećer i laktozu i mliječni protein kazein pa je bolji odabir za ljude koji su osjetljivi ili alergični na te sastojke.
Za što se sve koristi ghee maslac?
Ghee maslac se koristi za:
- kuhanje
- pripremu kolača
- u kozmetici
- za masaže
- u ayurvedskoj medicini
Koje su prednosti ghee maslaca?
Ghee maslac ima brojne prednosti, ali i neke nedostatke i zato se vode polemike oko toga koliko je zapravo zdrav i pogodan za dulje korištenje i u kojim količinama bi se trebao koristiti.
S druge strane, postoje dokazi kako je ghee maslac dobar za zdravlje srca, poboljšava probavu, dobar je u borbi protiv pretilosti i smanjuje upale namazan na kožu te je bogat vitaminom A koji ima brojne prednosti za zdravlje. Osim vitamina A, sadrži i vitamin C, vitamin D, vitamin E i vitamin K.
Koji su nedostaci ghee maslaca?
Važno je ghee koristiti u umjerenim količinama jer se u suprotnome njegove prednosti lako pretvaraju u nedostatke. Tako pretjerana konzumacija ghee maslaca može predstavljati opasnost za pojavu srčanih bolesti. Jednako tako, s obzirom na to da sadrži puno masti, ghee može utjecati i na dobivanje viška kilograma i s vremenom na pretilosti.
Dakle, ghee je pročišćeni maslac koji se tradicionalno koristi u Indiji. Može se napraviti i kod kuće od običnog maslaca, a odličan je za sve koji ne mogu konzumirati laktozu ili mliječne proizvode. Ima mnoge prednosti, ali i nedostatke pa je najvažnije uzimati ga u umjerenim količinama.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare