Jedan od najčešće pretraživanih pojmova kod onih osoba koje žele raditi u ugostiteljstvu je pitanje što je higijenski minimum i zašto mi je potreban?
Prilikom zapošljavanja na nekim pozicijama je za ostvarivanje radnih uvjeta potrebno imati ispunjen higijenski minimum. Radi se o tečaju koji prvenstveno moraju proći osobe koje obavljaju poslove u ugostiteljstvu, proizvodnji ili prometu hranom i vodom te svi oni koji se bave usluživanjem hrane i vode.
Tečajem higijenskog minimuma se stječu potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni. Tečaj treba biti položen prije obavljanja djelatnosti i treba se obnavljati.
Što je higijenski minimum?
Higijenski minimum je tečaj za stjecanje potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni koji se organizira temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od raznih bolesti. Higijenski minimum osoba treba riješiti prije početka rada te ga obnavljati svakih pet godina.
Tečaj higijenskog minimuma održava se u prostorijama zavoda za javno zdravstvo te postoji osnovni i prošireni program. Osnovni program namijenjen je za:
- ugostiteljske objekte
- skladišta i trgovine zapakirane i nezapakirane hrane
- objekte u kojima se peku smrznuti pekarski proizvodi
- objekte u kojima se pripremaju, peku i poslužuju prhka, lijevana ili dizana tijesta
- objekte u kojima se obavlja djelatnost skladištenja hrane životinjskog porijekla
- mesnicama
- ribarnicama
- sabiralištima divljači
Prošireni program higijenskog minimuma obuhvaća sve osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane. U to spadaju osobe koje rade u obrtničkoj i industrijskoj proizvodnji hrane, hotelima, restoranima, institucionalnim kuhinjama, objektima za proizvodnju mesnih pripravaka, slastičarnicama i slično, a ne spadaju u kategorije navedene u osnovnom programu.
Nakon tečaja higijenskog minimuma polaže se provjera znanja.
Tko mora imati higijenski minimum?
Kao što smo i ranije naveli, tečaj higijenskog minimuma moraju imati riješen osobe koje:
- se na radom mjestu direktno bave hranom i vodom za ljudsku potrošnju
- osobe koje obavljaju poslove u proizvodnji i prometu kozmetičkih proizvoda te one koje dolaze u kontakt s njima
- fizičke osobe koje obavljaju djelatnost i pružaju usluge njege i uljepšavanja lica i tijela
- osobe koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznicu
Ovo se odnosi na osobe koje se bave proizvodnjom ili prometom, kao i za one koji se bave pripremom i servisiranjem hrane. Također to uključuje i osobe koje rade u kafićima, tobacco-shopovima, skladištima hranom te one koji se bave punjenjem i pakiranjem pčelinjih proizvoda.
Osobe koje završavaju strukovna obrazovanja za prehrambeno-prerađivačka i ugostiteljska zanimanja bit će upućene na tečaj nakon pet godina od dana završetka strukovnog obrazovanja. Ovo znači da se prilikom završetka obrazovanja smatra da imaju potrebna znanja te moraju obnoviti higijenski minimum nakon pet godina.
Tko ne mora imati higijenski minimum?
Postoje izuzeci za higijenski minimum, točnije, osobe određene struke koje, ukoliko rade s hranom i vodom za ljudsku potrošnju, ne moraju polagati tečaj. Tako se smatra da osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja medicine, farmacije, sanitarnog inženjerstva, biokemijskog inženjerstva, prehrambenog inženjerstva, nutricionizma, biologije, biotehnologije i veterinarskih znanosti posjeduju potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni te su izuzete od polaganja tečaja higijenskog minimuma.
Moraju li sezonski radnici imati higijenski minimum?
Sezonski radnici u ugostiteljstvu ili proizvodnji također moraju proći i riješiti tečaj o higijenskom minimumu, a on se u tom slučaju provodi putem odobrenih edukativnih materijala.
Materijali za higijenski minimum
Na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nalaze se brojni materijali za učenje informacija potrebnih za tečaj higijenskog minimuma. Na stranicama se mogu pronaći edukativni materijali za osnovni i prošireni program.
Također se na tim stranicama nalaze i edukativni materijali za provjeru znanja za osobe koje se bave kozmetikom i uljepšavanjem te koje moraju imati riješen tečaj.
Što ako padnem ispit?
Da bi pristupili ispitu za higijenski minimum potrebno je prijaviti se u Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz pomoć prijavnice koja se nalazi na njihovim službenim stranicama. Da bi osoba imala pravo pristupiti ispitu nakon tečaja, ispit se mora održati unutar 30 dana od zaprimanja prijave u Zavod.
Ako polaznik nije prošao ispit potrebno je podnijeti pismeni zahtjev za ponovnim polaganjem i to u roku 24 sata. U tom slučaju polaznik snosi troškove ponovnog polaganja ispita koji iznose 100 kuna.
Cijena tečaja higijenskog minimuma
Polaznici koji trebaju proći osnovni tečaj higijenskog minimuma neće imati nastavu, već sami moraju proučiti i naučiti edukativne materijale te pristupiti ispitu. Cijena higijenskog minimuma po osnovnom programu je 275 kuna.
Osobe koje moraju proći prošireni program imat će organiziranu nastavu u trajanju od 15 sati raspoređenu u tri dana. U nekim slučajevima, primjerice kod sezonskih radnika, nastava neće biti potrebna već će biti dovoljno da se polaznik pripremi uz pomoć edukativnih materijala. Cijena higijenskog minimuma po proširenom programu je 550 kuna.
U slučaju da polaznik pristupa ponovnoj provjeri znanja nakon pada ispita, cijena ispita higijenskog minimuma je 100 kuna.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!