Mnogo je ljudi osjetljivo na laktozu i mliječne proizvode te ih moraju izbjegavati. No oni koji nemaju takvih problema slobodno ih mogu konzumirati. Posljednjih godina znanstvenici su oprečnih miljenja o mliječnim proizvodima. Dio njih tvrdi da ti proizvodi mogu dovesti do širokog spektra bolesti koje uključuju artritis i depresiju te akne, a drugi pak misle da su mliječni proizvodi korisni.
Ipak, za one koji jogurte konzumiraju jer, pak, vjeruju u njegove blagodati, sada se mogu veseliti. Dvoje istraživača koji su proveli sveučilišno istraživanje u Izraelu otkrila su da molekule iz probiotika u kefiru značajno smanjuju razinu zaraze agensom koji uzrokuje koleru.
U naknadnoj studiji, znanstvenici su otkrili da su iste molekule djelovale i kao protuupalna sila protiv nekih modela virusnih bolesti. To je uključivalo “citokinsku oluju”, što je imunološki odgovor koji je otkriven kao vodeći uzrok smrti kod pacijenata s Covidom-19.
“Naše istraživanje prvi put osvjetljava mehanizam pomoću kojeg fermentirani mliječni probiotici mogu zaštititi od patogenih infekcija i pomoći imunološkom sustavu”, rekao je profesor Raz Jelinek, potpredsjednik za istraživanje i razvoj sa Sveučilišta Ben Gurion na Negevu, piše Eat this.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare