Ne zove se jabuka tek tako kraljicom voća – bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima, a svakodnevno je mogu jesti i dijabetičari.
Jedno od najpopularnijih vrsta voća, barem u našim predjelima, svakako su jabuke. Na svijetu postoji više od 1000 vrsta te su savršene za pripremu raznih slastica – od kompota, voćnih salata do pita i drobljenaca. Osim toga, mogu se sušiti, kuhati i peći.
Ipak, najviše ćemo iz njih izvući ako ih jedemo svježe. Povoljne su, lako dostupne i ne trunu brzo, zbog čega ih možemo dugo čuvati. Kod nas su najpopularnije vrste fuji, crveni i zlatni delišes, Granny Smith, jonagold i Idared.
Jabuka ima malo kalorija, a iznimno je ljekovita
Jabuka spada u voće s vrlo malo kalorija, bez obzira na to što je prepuna šećera. Naime, 100 g jabuke sadrži tek oko 50 kalorija, ovisno o vrsti. Ostale nutritivne vrijednosti jabuke su:
• proteini 47 g
• masti 0, 4 g
• ugljikohidrati 9, 8 g
• organske kiseline 0, 8 g
• dijetalna vlakna 1, 8 g
• voda 86, 3 g
• vitamini A, E, K, C i B skupine
• cink, željezo, mangan, kalcij, fosfor, magnezij, kalij
Iako najviše vitamina i minerala sadrži kora jabuke, ona može biti tretirana pesticidima koji nepovoljno utječu na zdravlje. Ako niste sigurni jesu li jabuke koje ste kupili špricane pesticidima, obavezno ogulite koru prije konzumacije.
Jabuka ima mnoge zdravstvene prednosti
Ovo voće bogato je polifenolima, spojevima koji poboljšavaju imunitet i održavaju zdravim cijeli organizam. Dakle, zašto bismo trebali svakodnevno jesti jabuke?
• štite od kardiovaskularnih bolesti
• smanjuju rizik od dijabetesa
• potiču stvaranje dobrih bakterija u probavnom sustavu
• potiču probavu i ubrzavaju metabolizam
• uklanjaju plak na zubima
• pomažu u liječenju astme
• održavaju zdravlje kostiju
• reguliraju krvni tlak
• mogu pomoći u prevenciji nekoliko vrsta raka
Konzumiranje jabuka na dnevnoj bazi posebno s preporučuje dijabetičarima s dijabetesom tipa 2 koji bi ih trebali uvrstiti na svoj jelovnik. Naime, topiva vlakna u jabukama pomažu usporiti apsorpciju šećera u krvotok i mogu pomoći u njegovoj regulaciji.
Odlične za gubitak kilograma
Ne trebate se odreći voća ako želite smršavjeti. Kako su bogate vlaknima, jabuke usporavaju probavu i porast šećera u krvi, čine vas sitima i manje je vjerojatno da ćete se prejesti.
Zdrav kolač od jabuka
Kad vas uhvati manija za slatkim, a ne želite se nakrcati nezdravim šećerima, napravite ovaj ukusan desert s kraljicom voća.
Sastojci:
• 3 šalice zobenih pahuljica
• 2 jabuke
• 2 šalice mlijeka
• 1 jaje
• prstohvat soli
• 1 prašak za pecivo
• 2-3 žlice meda
• 1 žličica cimeta
• 1 žlica ulja
Priprema:
U jednoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, cimet i sol, a u drugoj umutite jaje s mlijekom, medom i uljem. U drugu mješavinu stavite naribane jabuke. Suhe sastojke pomiješajte s tekućim sastojcima te sve prebacite u protvan namašćen maslacem. Kolač pecite na 170 °C 40 minuta. Čačkalicom provjerite je li pečen, ohladite ga i narežite na komade željene veličine. U slast!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!