Često se upravo ova vrsta kruha ističe kao najzdravija, no je li to zaista tako?
Bijeli kruh svakako je najgori koji možete odabrati jer se radi o jako prerađenoj namirnici. Kruh od cjelovitih žitarica, pak, ističe se kao zdrava opcija. Istraživanje pokazuje je li to zaista tako i kakve sve efekte on može imati na organizam.
Velika doza nutrijenata
Zbog toga što nije toliko prerađen, u kruhu od cijelih žitarica i dalje se nalaze korisni nutrijenti. Među njima su cink, vlakna, magnezij, antioksidansi i vitamini B skupine. Ti nutrijenti mogu pomoći probavi, a mogu i prevenirati neke bolesti.
Puno vlakana
Od svih nutrijenata koji se nalaze u kruhu od cjelovitih žitarica, vlakna su najbitnija. U jednoj šniti takvog kruha dobit ćete oko 3 grama vlakana, što je oko 12% ukupne dnevne količine koju bismo trebali konzumirati. Vlakna su ključna kod mršavljenja, reguliranja šećera u krvi i smanjivanja rizika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
Zdravija probava
Ovo je ponovno vezano za vlakna koja su ključna za zdravu probavu. Dobre bakterije u probavnom sustavu hrane se topivim vlaknima, a to snižava razinu šećera u krvi.
Može smanjiti upalne procese u tijelu
Nekoliko studija pokazalo je da kruh od cjelovitih žitarica smanjuje upalne procese u tijelu, a samim time i rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti, piše Eat this.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!