Jeste li jutros namazali kruh omiljenim namazom ili zamotali malo povrća i piletine koja vam je ostala od jučerašnjeg ručka u tortilju?
Kada je u pitanju priprema slasnog zalogaja za doručak, ručak ili večeru, izbor je neograničen. Kako je trend zdrave prehrane još uvijek iznimno popularan mnogi su znatiželjni koja je najbolja opcija za pripremu omiljenog sendviča.
Naravno, nisu sve tortilje i svaka kriška kruha jednako zdravi. O tome što odabrati, savjetuje dijetetičarka Emily Wunder.
KAKO ODABRATI NAJBOLJI PROIZVOD?
Za početak je najpametnije pogledati što piše na proizvodu – što sastoji. Wunder savjetuje da dobro pogledajte sastoje jer je danas pred nama puno mogućnosti – postoji kruh i tortilje od paprike, špinata, žitarica… i sve to zvuči super zdravo, ali ipak ćete više znati kada pročitate deklaracije na proizvodima i saznati nalazi li se u vašem pecivu i neki dodatak koji vam ne treba – poput soli ili šećera.
Zapamtite da će se na prednjoj strani proizvoda uvijek naći svi istaknuti podaci o tome koliko je proizvod dobar ili ukusan, ali tek na poleđini možete saznati pravo stanje stvari. Kako se unos šećera u organizam mora kontrolirati i trebao bi činiti otprilike oko 10 posto dnevnog unosa kalorija, važno je uzeti si vremena kako bi odabrali najbolji proizvod.
Uz to, sastojci su često navedeni u obliku količine, pa će na vrhu popisa biti namirnice koje imaju i najveću koncentraciju u proizvodu. Ako ste raspoloženi za tortilju, pazite da nema dodanih aditiva, a kao i u slučaju svake namirnice, što je manje sastojaka, to bolje.
NUTRITIVNE POTREBE
Uz zdrava imena poput agave ili javorova sirupa, mogu se skrivati i ulja ili umjetna sladila, između ostalog. Bilo da kupujete kruh ili tortilju, kroz popis sastojaka valja temeljito proći jer je to najbolji alat za spoznaju nudi li vama ta namirnica sve potrebne nutrijente.
“Kada provjeravate sastojke imajte na umu da oko 28 g kruha nudi oko 69 kalorija, 0.9 posto masnoće, 12 g ugljikohidrata i 3.6 g proteina. Jedna tortilja od cjelovitih žitarica ima oko 110 kalorija, 2 g masnoća, 22 g ugljikohidrata i 4 g proteina“, pojasnila je Wunder te dodala kako je dobro uvijek usporediti proizvode.
I dok će vam popis sastojaka dati do znanja što jedete, važno je i to kako se vi nakon jednog obroka osjećate. Imate li više energije nakon što pojedete tortilju ili baš suprotno? Pratiti svoje tijelo i sastojke proizvoda znači dobar put ka uspjehu – iznutra ali i izvana.
Kako Wunder ističe, “Samo zapamtite da su svi proizvodi različiti i da je potrebno uvijek gledati deklaracije kako biste znali dobro što unosite u organizam, piše Ordinacija.hr.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!