Oglas

Kako gazirani sokovi utječu na imunitet?

author
N1 Info
17. ožu. 2021. 14:44
gazirano piće, sok, mineralna
Pixabay | Pixabay

Nije velika novost da gazirani sokovi nisu pretjerano zdravi. Osim što se najčešće spominju kad je u pitanju debljina i zdravlje srca, ne treba zanemariti ni njihov utjecaj na imunološki sustav čovjeka.

Oglas

S obzirom na to da se gazirani sokovi primarno sastoje od šećera, a šećer oslabljuje imunitet, logično je pretpostaviti da sokovi mogu itekako oslabiti tijelo koje se bori protiv neke bolesti.

Ovo je pet razloga zašto bi, barem tijekom bolesti, bilo razumno izbjegavati previše sokova.

1. Hrane loše bakterije


Samo tri decilitra gaziranog soka sadrži oko 39 grama dodanog šećera što nažalost može biti sjajna podloga za razvoj bolesti ako se konzumira redovno. Šećer hrani put na kojem se razvijaju bakterije i virusi koji se onda šire tijelom. Generalno, šećer potiskuje imunološki odgovor. Sokove zbog toga ne treba posve izbaciti, no kad bi se moglo ograničiti na konzumaciju jednom tjedno, to bi bio jako dobar kompromis.

2. Povećava rizik od infekcije


Premda ovo vrijedi za sve, u većem su riziku ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2. Šećer u sokovima utječe na leukocite koji imaju vrlo važnu ulogu u imunitetu, odgovorni su za borbu protiv infekcije. Osobe s dijabetesom tipa B posebno su podložne zdravstvenim komplikacijama, a osobito u vrijeme koronavirusa, pa je svakako korisno izbaciti sokove iz prehrane.

3. Povećava rizik od dijabetesa tipa 2


Svakodnevna konzumacija sokova povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Redovna konzumacija zaslađenih pića smanjuje osjetljivost na inzulin, a to je jedan od najvećih faktora za razvoj ovog tipa dijabetesa.

4. Upale


Popularna gazirana pića prepuna šećera mogu potaknuti upalne procese u tijelu koji oslabljuju imunitet, ali i povećavaju rizik od razvoja kroničnih bolesti u kasnijoj dobi.

5. Povećava rizik od pretilosti


Ovo se posebno odnosi na osobe koje se bore s kilogramima i skloni su debljanju. Sokovi donose "prazne kalorije" koje nemaju nikakvu hranjivu vrijednost. Štoviše, mogu samo škoditi organizmu, piše Eat This.



N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama