Mnogi bježe od kruha kada pokušavaju smršavjeti, ali to ne mora nužno tako biti.
Istina, kruh je prepun ugljikohidrata, a u puno slučajeva napravljen je od jako prerađenoj brašna. Ipak, postoji zdrav način jedenja kruha od kojeg se nećete debljati. Nekoliko pravila trebate se držati i u moći ćete uživati ukruhu iako ste na dijeti.
Držite se 10:1 pravila
Jednostavno je, na svakih 10 grama ugljikohidrata kruh bi trebao sadržavati gram vlakana.
Kruh od cjelovitih žitarica
Ako popis sastojaka počinje šećerom, fruktozom, kukuruznim škrobom, bijelim ili pšeničnim brašnom vrlo je vjerojatno da se radi o kruhu koji sadrži jednostavne ugljikohidrate i trebalo bi ga izbjgavati.
Ako niste sigurni je li neki kruh od cjelovitih žitarica, prvi sastojak na popisu trebale bi biti upravo te žitarice.
Birajte organsku pšenicu
Pšenica se jako promijenila u posljednjih 50 godina i trebalo bi birati onu organsku koja je manje izložena pesticidima.
Kupujte fermentirani kruh
Kruh od fermentiranog, kiselog tijesta prepun je zdravih bakterija koje pomažu pri regulaciji funkcioniranja probavnog sustava.
Jedite ga sa zdravim mastima
Svoj omiljeni kruh slobodno jedite sa zdravim masnoćama poput maslinovog ulja, kokosovog ulja, gheea i maslaca. Ne samo da ćete sporije jesti jer morate umakati nego će biti i ukusnije.
Birajte tamniji kruh
Što je tamnije brašno od kojeg je kruh napravljen to je on bogatiji antioskidansima.
Kruh sa sjemenkama
Kruh sa sjemenkama prepun je nutritivnih sastojaka koje u običnom kruhu nećete dobiti, piše Eat this.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!