Šećer je ugljikohidrat, točnije kemijski spoj koji se dobiva iz šećerne trske ili šećerne repe. Šećer se nalazi u brojnim proizvodima, ali i u voću, povrću te gotovim umacima. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni unos od 25 grama, odnosno 6 žličica šećera.
Šećer je opasan za zdravlje te utječe na pojavu srčanih bolesti, dijabetesa i brojnih drugih problema.
Koje su loše strane šećera?
Svi znaju kako šećer nije dobar, ali rijetko tko zna kako i u kojoj mjeri može biti opasan za zdravlje. Unos prevelikih količina šećera u organizam utječe na pojavu bolesti srca, uzrokuje pretilost, a vodi i do visokog krvnog tlaka.
Evo još nekoliko stanja koje može uzrokovati previše šećera:
1. Bolesti srca
Previše šećera preopterećuje jetru što onda s vremenom vodi do većeg nakupljanja masti, što može uzrokovati masnu jetru koja može dovesti do dijabetesa, a on povećava opasnost od pojave srčanih bolesti.
2. Dijabetes tipa 2
Postoji više razloga zašto dolazi do dijabetesa, a šećer je ipak najčešći uzrok ove bolesti. Dugotrajna konzumacija šećera uzrokuje otpornost na inzulin, hormon koji kontrolira razinu šećera u krvi. Otpornost na inzulin znači porast razine šećera u krvi i samim time se povećava opasnost od pojave šećerne bolesti.
3. Pretilost
S obzirom na to da je šećer skriven u brojnim gotovim i polugotovim proizvodima, mnogo ljudi unosi i više šećera nego što je potrebno, a to s vremenom vodi do debljanja te u nekim slučajevima i do pretilosti.
4. Smanjuje energiju
Hrana koja sadrži puno šećera uzrokuje i smanjenje energije te umor, što otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Istraživanja su također otkrila kako previše šećera može s vremenom dovesti i do depresije.
5. Utječe na mozak
Dokazano je kako konzumacija šećera u djetinjstvu utječe na razvoj mozga, posebno na dio koji se bavi pamćenjem. Također, u starijoj dobi prevelike količine šećera mogu utjecati na pogoršanje stanja demencije.
6. Akne
Šećer kod nekih ljudi izaziva upalne procese na koži, među koje spada i pojava akni. Uz akne, šećer u kombinaciji s lošom prehranom uzrokuje i brže starenje kože.
Osim navedenog, poznato je kako previše šećera utječe i na zdravlje zubi jer uzrokuje karijes, a uz to se povećava opasnost od pojave gihta, kao i bolesti bubrega.
Šećer također može biti uzrok reumatoidnog artritisa te kod osoba koje inače imaju problema s bolovima u zglobovima, šećer će ove bolove samo produbiti.
Kako paziti na količinu šećera?
Ako već ne možete bez slatkog, koristite prirodna sladila kao što je med, a dobra zamjena su i stevia ili eritrit. Također, jako je važno čitati deklaraciju proizvoda i sastojke koje on sadrži. Izbjegavajte prerađenu i gotovu hranu, a sokove zamijenite čajevima bez šećera.
Mnogi proizvodi sadrže šećer da niste toga ni svjesni. Odličan primjer je kečap, gdje se u jednoj žlici kečapa nalazi četiri grama šećera. Veliku opasnost predstavljaju i sokovi, gdje se u limenci soka nalazi 40 grama šećera.
Kada je potrebno posjetiti liječnika?
Kada primijetite simptome povišenog krvnog tlaka kao što su povećana glad ili žeđ, mutan vid, trnci u rukama ili nogama, debljanje i rane koje ne zacjeljuju, vrijeme je za posjet liječniku.
Ovo mogu biti znakovi dijabetesa.
Dakle, šećer je opasan za zdravlje iz više razloga, a najopasniji je skriveni šećer koji se nalazi u brojnim proizvodima. Šećer može povećati opasnost od bolesti srca, pojave dijabetesa, ali i akni te može smanjiti razinu energije.
Potrebno je čitati deklaracije proizvoda, izbjegavati konzumaciju gotovih i prerađenih proizvoda te šećer zamijeniti medom ili ga jednostavno u potpunosti izbaciti iz prehrane.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!