Ova “hrana za siromašne” pravo je blago za probavu i krvni tlak

Zdravlje 20. kol 202420:55 0 komentara
trbuh
PIxabay / Ilustracija

U prošlosti se raž smatrala hranom za siromašne iz više razloga. Naime, za razliku od pšenice, raž se lako prilagođava oštrim klimatskim uvjetima, te može rasti na siromašnim, hladnim i neplodnim tlima.

Raž je izuzetno hranjiva namirnica koja sadrži ugljikohidrate, bjelančevine, minerale poput željeza, kalcija i fosfora te vitamine E i iz skupine B. Bogata je vlaknima i lizinom, esencijalnom aminokiselinom koja nedostaje ostalim žitaricama.

Raženi kruh

Zbog svoje otpornosti, raž je često rasla u siromašnim regijama i mnogima je bila glavna hrana. U mnogim europskim društvima bijeli pšenični kruh bio je simbol bogatstva i visokog društvenog statusa, dok se raženi kruh povezivao sa siromašnijim slojevima. Iako raž ima mnoge nutritivne prednosti, nije bila toliko cijenjena kao pšenica, piše krstarica.com.

Raženi kruh je tamniji, gušći i često jačeg okusa, što je dodatno pridonijelo njegovoj percepciji kao hrane za siromašne. Međutim, s vremenom se pokazalo da postoje mnoge zablude o ovoj namirnici i da je ona zapravo iznimno vrijedna za zdravlje.

Poznato je da raž čisti organizam, daje energiju, okrepljuje i sprječava sklerozu. Bogata vlaknima, posebno netopivim, s oko 15 grama dijetalnih vlakana na 100 grama proizvoda, čini raž korisnom za zdravlje probavnog sustava i osjećaj sitosti.

Osobe koje se premalo kreću i osobe s visokim krvnim tlakom također mogu imati koristi od ove žitarice. Naime, raž pospješuje cirkulaciju i usporava proces starenja krvnih žila, što povoljno utječe i na zdravlje jetre.

Kombinacija fosfora i proteina u raži čini ovu žitaricu nutritivno vrijednom, posebno za potporu kostima, mišića i općeg zdravlja.

Način upotrebe

Iako bi bilo najbolje koristiti raž u izvornom obliku, ona se češće susreće u obliku brašna, što može dovesti do gubitka određenih nutritivnih svojstava. Zrno raži ima specifičan okus, gorak i blago kiselkast, pa tko ne voli taj okus može ga ublažiti kombiniranjem s drugim žitaricama poput prosa ili riže. Kuhanjem raž zadržava određenu čvrstoću, što dodatno potiče žvakanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!