Oglas

Ovo je glavni razlog zašto ne biste smjeli jesti kokice iz mikrovalne

author
N1 Info
17. ožu. 2021. 11:15
>
11:17
kokice, coca cola, grickalice
Pixabay / ilustracija | Pixabay / ilustracija

Kokice su idealna hrana za filmsku večer, a većina od nas priprema ih u mikrovalnoj pećnici. Iako su kokice pune vlakana i imaju malo masnoća i kalorija, ne biste ih trebali pripremati u mikrovalnoj pećnici zbog dodatnih sastojaka.

Oglas

Naime, kada kod kuće radite kokice u zdjeli, ubacite malo ulja i malo soli. Međutim, kokice iz vrećice koje se pripremaju u mikrovalnoj sadrže dva do tri puta više sastojaka. Evo što sve unosite u organizam pripremanjem kokica u mikrovalnoj pećnici.

Nezdrave masnoće


Neki proizvođači koriste palmino ulje u kokicama što nije dobro za vaše srce. Naime, istraživanje iz 2015. godine koje je objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition sugerira da palmino ulje povećava LDL kolesterol više nego biljno ulje. Palmino ulje ima i veći udio zasićenih masti.
Bez obzira na to jedete li kokice koje sadrže palmino ulje ili ne, kokice koje se spremaju u mikrovalnoj pećnici sadrže veću količinu zasićenih masnoća. Neke od njih sadrže između četiri i šest grama zasićenih masnoća po obroku, što čini između 20 i 30% dnevne vrijednosti hranjivih sastojaka u samo jednoj porciji.

Višak natrija


Neke vrećice kokica sadrže oko 300 miligrama natrija, a ranije studije pokazale su da je višak natrija povezan s hipertenzijom. Studija iz 2015. godine objavljena u časopisu American College of Cardiology sugerira da višak natrija može utjecati na mnoge različite tjelesne sustave, uzrokujući štetne učinke na mozak, bubrege i kardiovaskularni sustav.

Kemikalije


Kokice koje se pripremaju u mikrovalnoj pećnici sadrže kemikalije koje pojačavaju okus, čuvaju sastojke i sprječavaju masnoće da prodiru kroz vrećicu. Studija iz 2020. godine objavljena u časopisu Environmental Health Perspectives otkrila je da kokice koje se spremaju u mikrovalnoj pećnici gotovo uvijek sadrže određenu količinu kemikalija PFA koja može biti štetna za ljudski organizam. Naime, Agencija za zaštitu okoliša (EPA) navodi da je izlaganje ovoj kemikaliji povezano s brojnim vrstama karcinoma i nekim drugim zdravstvenim stanjima, piše Eat this.



N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama