Na policama trgovina možemo pronaći različite vrste kruha, ali neke su varijante značajno zdravije od drugih. Neke vrste kruha bogatije su vlaknima, vitaminima i mineralima, dok su druge nutritivno vrlo siromašne.
Donosimo četiri najzdravije vrste kruha koje možete izabrati.
1. Kruh od kiselog tijesta
Kiselo tijesto dobiva se postupkom fermentacije koji se temelji na kvascu i bakterijama koje se prirodno pojavljuju da bi se tijesto diglo. Fermentacija pomaže smanjiti broj fitata, poznatih i kao fitinska kiselina, koji se vežu za određene minerale i smanjuju njihovu apsorpciju.
Kiselo tijesto može biti i lakše probavljivo od drugih vrsta tijesta, vjerojatno zbog prebiotika i probiotika koji se stvaraju tijekom procesa fermentacije. Probiotici su zdrave bakterije koje se nalaze u vašem tijelu i u određenoj hrani, dok s prebiotici neprobavljiva vlakna koja hrane te bakterije. Dovoljna količina i jednih i drugih dobra je i probavu i za rad crijeva.
Osim toga, smatra se da kruh od dizanog tijesta ima nizak glikemijski indeks. To je zato što bakterije u kiselom tijestu mogu smanjiti brzinu probve škroba, što posljedično znači da konzumacija ovakvog kruha neće izazvati veliki skok šećera od krvi.
Kiselo tijesto možete praviti i od integralnog i od bijelog brašna. Iako svaka varijanta nudi određene blagodati vezane uz fermentaciju, kiselo tijesto od cjelovitog pšeničnog prašna sadrži više vlakana, željeza i drugih hranjivih tvari.
2. Kruh od cjelovitih žitarica
Cjelovite žitarice znače da je netaknuto čitavo zrno, uključujući i klicu i mekinje. Mekinje, odnosno tvrdi vanjski sloj, sadrže puno vlakana, a mekinje i klice sadrže i proteine, masti, vitamine, minerale i korisne biljne spojeve. Zato su cjelovite žitarice, uključujući cjelovitu pšenicu, bogatije vlaknima i smatraju se hranjivijima od rafiniranih žitarica, kojima se obrađivanjem uklanjaju mekinje i klice.
Hrana bogata cjelovitim žitaricama nudi brojne blagodati, poput smanjenog rizika od dijabetesa tipa dva, srčanih bolesti, ali i određenih vrsta raka, piše Healthline.
Međutim, treba istaknuti da mnogi proizvođači označavaju da je kruh napravljen od cjelovitih žitarica, čak i kad je napravljen od rafiniranog brašna pa obratite pozornost i na to. Potražite kruh u kojemu je kao prvi sastojak navedeno brašno od stopostotnog cjelovitog zrna i ne sadrže skrivene nepotrebne sastojke, poput dodanih šećera ili biljnih ulja.
3. Kruh od zobenih žitarica
Zobeni kruh obično se pravi od kombinacije zobi, cjelovitog pšeničnog brašna, kvasca, vode i soli. Osim toga, zobeni kruh je vrlo zdrav izbor zato što je zob vrlo hranjiva i povezana s nizom zdravstvenih blagodati.
Zob je posebno bogata vlaknima i hranjivim sastojcima, koji uključuju i magnezij, vitamin B1, željezo i cink. Vlakna u zobi, poznata i kao beta glukan, mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola, regulaciji šećera u krvi i smanjenju visokog krvnog tlaka.
Ipak, samo zato što kruh na svojoj etiketi ima zob ili zobene pahuljice, ne znači da je zdrav. Neki od njih sadrže samo malu količinu zobi, a zapravo su izrađeni od rafiniranog brašna, dodanih šećera i ulja. Da biste pronašli hranjiviji zobeni kruh, potražite onaj u kojemu se kao prva dva sastojka navode zob i integralno brašno.
4. Kruh od lanenih sjemenki
Laneni kruh, napravljen prvenstveno od integralnih brašna i lanenih sjemenki, jedan je od najzdravijih kruhova, zato što su i lanene sjemenke vrlo hranjive i imaju brojne zdravstvene prednosti. Izvrstan su izvor alfa-linolenske kiseline, omega-3 masne kiseline koja se nalazi u biljnoj hrani. Lanene sjemenke bogate su i spojevima zvanima lignani, koji mogu djelovati kao antioksidansi u vašem tijelu i zaštititi vas od određenih vrsta raka.
Prilikom kupovine lanenog kruha obavezno tražite onaj koji ima minimalan broj sastojaka, poput cjelovite pšenice ili proklijalog brašna od cjelovitih žitarica, kvasca, vode, soli i sjemenki lana.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare