Kruh ima puno zdravstvenih blagodati, ako jedete pravu vrstu. Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journal (BMJ), rafinirane žitarice, pout bijelog kruha, povezane s većim rizikom od smrti i kardiovaskularnih bolesti.
Studija je obuhvatila 148.858 ispitanika. Istraživači su analizirali unos rafiniranih žitarica naspram cjelovitih žitarica te su zaključili da su sudionici koji su jeli gotovo sedam dnevnih porcija rafiniranih žitarica, što je oko 350 grama dnevno, bili u “većem riziku od ukupne smrtnosti i razvoja kardiovaskularnih bolesti”.
Bijeli kruh, bijela tjestenina, riža i zaslađene pahuljice neke su namirnice koje sadrže rafinirane žitarice. Rafinirane namirnice su sve one koje tijekom obrade gube nutritivne sastojke i vlakna.
Cjelovite žitarice
Treba napomenuti da možete nekoliko puta mjesečno pojesti krišku bijelog kruha, no ne biste ga trebali previše konzumirati. Ključno je unositi raznovrsnu hranu u organizam.
Kruh s cjelovitim žitaricama, poput integralnog kruha, zasigurno je bolja i zdravija opcija nego bijeli kruh. Kada kupujete kruh najbolje je provjeriti sadržaj vlakana.
Kruh s visokim udjelom vlakana je zdraviji nego namirnice koje sadrže rafinirane žitarice, piše Eat this. Idealno je da kruh koji kupujete sadrži između tri do pet grama vlakana po kriški.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.