Sladoled od avokada: Puno je zdraviji od običnog, a mogu ga jesti i vegani

Zdravlje 29. ožu 202115:40 0 komentara
Unsplash/ilustracija

Okus avokada je neutralan pa je odlično za pripremu i slanih i slatkih jela, posebice slastica. Sladoled od ovog egzotičnog voća posebno je ukusan i ono najvažnije – zdrav.

Jedno od najzanimljivijih i najsvestranijih voćka definitivno je avokado. Potječe iz Srednje i Južne Amerike, gdje je redovit sastojak u mnogim jelima i to ne bez razloga. Avokado je vrlo ljekovit jer obiluje vitaminima i mineralima poput vitamina K, C, E, vitamina B skupine, željeza, riboflavina i niacina.

PROČITAJTE JOŠ

Iako samo 100 grama ovog voća sadrži 160 kalorija, zbog čega spada u kalorično voće, sadrži mnogo nezasićenih masnih kiselina koje su korisne za mozak. Većina masti u avokadu je oleinska kiselina, mononezasićena masna kiselina koja glavna komponenta maslinovog ulja. Sve ovo avokado čini vrlo jedinstvenim voćem i odličnim izvorom zdravih masti.

Kako napraviti sladoled od avokada?

Osim što se može stavljati u smoothieje, salate, namazi ili ga jesti za doručak uz jaja, od njega se lako može napraviti sladoled. No, prije pripreme ukusnog deserta pripazite da avokado bude zreo, ali ne prezreo – savršeno zreli avokado ima tamnozelenu boju i srednje je mekoće, dok je prezreli smeđe boje i jako mekan.

Veganski sladoled od avokada

Sastojci:

· 2 avokada

· 1/4 šalice punomasnog kokosovog mlijeka ili bademovog mlijeka

· 1/4 šalice meda

· prstohvat morske soli

· sok od pola limete

· kalupi za sladoled na štapiću ili posuda za zamrzavanje

Postupak:

Ogulite avokada, prerežite ih na pola, uklonite sjemenku i odvojite meso od kore. Zgnječite ih u glatku smjesu bez grudica. Dodajte joj med, dobro promiješajte pa smjesu stavite u blender. Malo izblendajte pa dodajte biljno mlijeko, sol i limetu.

Blendajte dok smjesa nije potpuno glatka te je prebacite u kalupe. Držite u zamrzivaču barem dva sata, a prije posluživanja pustite neka se malo odmrzne kako biste ga lakše vadili.

Kremasti sladoled od avokada

Sastojci:

· 1 jaje

· 100g šećera

· 4 žutanjka

· 50 g maslaca

· 3 vanilin šećera

· 300 ml vrhnja za šlag

· pire od tri zrela avokada

· žlica meda

· korica jednog limuna

Postupak:

Jaje, žutanjke, šećere i koricu limuna izradite u pjenastu smjesu pa joj dodajte maslac narezan na listiće. Sve stavite u posudu na paru, miješajte i kuhajte oko 8-10 minuta dok smjesa ne postane glatka i svijetlo žuta. Kremu ostavite da se hladi i povremeno je promiješajte.

Izradite vrhnje za šlag, a od avokada napravite pire – možete ga zgnječiti vilicom ili u blenderu. Pire od avokada, šlag i med postepeno dodajte u smjesu od jaja. Sve dobro promiješajte i prebacite u kalup za zamrzavanje.

Sladoled stavite u zamrzivač i svakih nekoliko sati ga promiješajte (možete i u blenderu) kako se u njemu ne bi napravili kristalići leda i kako bi bio kremast.

Sladoled od avokada i mente

Sastojci:

· 1 avokado

· pola šalice grčkog jogurta

· 3 smrznute banane

· 1 žlica soka limete

· 4- 5 listića svježe mente

· pola šalice drobljenih pistacija

Postupak:

Avokado očistite i odvojite meso od koštice. Njega i sve preostale sastojke osim pistacija izradite u blenderu dok smjesa nije glatka. U smjesu ručno umiješajte komadiće pistacija i prebacite je u kalup. Sladoled zamrznite na nekoliko sati, a potom uživajte u okusu!

Zašto jesti avokado?

Ulje avokada jedno je od najotpornijih na oksidaciju i ima visoku toleranciju na toplinu, zbog čega je bolja i zdravija alternativa primjerice suncokretovom kod prženja i pečenja. Osim toga, ovo voće ima mnoge zdravstvene prednosti: pomaže u apsorpciji antioksidansa, ublažava jutarnje mučnine kod trudnica, poboljšava vid, čuva dobre bakterije u probavnom sustavu, poboljšava rad srca i smanjuje loš kolesterol.

Osim toga, avokado odlično njeguje kožu pa od njega možete napraviti i masku koja će ukloniti mitesere, koži vratiti vlagu i duboko je hidratizirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!