Smeđi ili bijeli šećer: Koji je zdraviji?

Zdravlje 04. srp 202110:32 > 11:16 1 komentar
šećer, kocka šećera
Pixabay / ilustracija

Šećer je prirodni sastojak koji je tisućama godina dio ljudske prehrane. Iako postoji mnogo vrsta, smeđi i bijeli šećer spadaju u najpopularnije sorte. No, znate li u čemu se razlikuju ove dvije vrste šećera i koja je zdravija?

S obzirom na to da bijeli i smeđi šećer potječu iz istih usjeva – biljke šećerne trske ili šećerne repe – prilično su slični. Smeđi šećer je smjesa bijelog šećera i melase, koja je vrsta sirupa dobivenog iz šećera. Melasa je zaslužna za tamniju boju smeđeg šećera i malo povećava hranjivu vrijednost.

Glavna razlika između ove dvije vrste šećera je to što smeđi šećer sadrži nešto više kalcija, željeza i kalija. No, smeđi šećer ima neznatnu količinu minerala pa nije dobar izvor ni minerala ni vitamina. Uz to, smeđi šećer sadrži manje kalorija nego bijeli, no razlika je doista mala. Primjerice, jedna čajna žlica smeđeg šećera (4 rama) sadrži 15 kalorija, a žlica bijelog šećera ima 16.3 kalorija. Gledajući nutritivnu vrijednost, obje vrste šećera su prilično slične. Glavna razlika je u boji i okusu.

VEZANE VIJESTI

Smeđi i bijeli šećer proizvode se na različite načine. Bijeli se šećer proizvodi postupkom pročišćavanja kojim se uklanja smeđi sirup nazvan melasa. S druge strane, smeđi šećer ili prolazi manje obrade da bi zadržao sadržaj melase ili se proizvodi miješanjem bijelog šećera s melasom.

Obje vrste šećera mogu se na različite načine koristiti u kuhanju i pečenju. Smeđi šećer može biti bolja opcija za pečenje jer će konačni proizvod biti mekši i imat će gušću strukturu. Primjerice, kolačići koji se rade sa smeđim šećerom bit će vlažniji i mekši, a ako se kolačići rade s bijelim šećerom imat će prozračniju strukturu.

Zbog toga se bijeli šećer obično koristi za pečenje dizanih proizvoda. Treba napomenuti da se smeđi šećer često koristi i za glazure te razne vrste umaka, poput onog za meso s roštilja.

Ove dvije vrste šećera razlikuju se i po ukusu. Smeđi ima okus karamele i dobro ga je koristiti kada se rade čokoladne torte i kolači. S druge strane, bijeli šećer ima neutralan okus pa se može koristiti u pripremi raznih vrsta jela.

Koja vrsta je bolja?

S obzirom na sličnu nutritivnu vrijednost, koju ćete vrstu šećera odabrati ovisi o vašim osobnim željama. Iako smeđi šećer sadrži nešto malo više minerala i manje kalorija, smatra se zdravijim, no razlika je gotovo zanemariva pa možete konzumirati onaj koji vam okusom više odgovara.

Ne treba zaboraviti da je šećer općenito jedan od čimbenika koji je povezan s pretilošću i jedan od glavnih uzročnika određenih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i srčane bolesti, navodi Healthline. Stoga se preporučuje da pripazite na unos šećera te da ne pretjerujete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare