Mandarine pripadaju rodu citrusa, kao i naranče, limuni i grejpovi, a potječu iz jugoistočne Azije. Na našim područjima uzgajaju se tek od 19. stoljeća.
Jesen je teško zamisliti bez ovog voća koje bi zbog koristi za zdravlje trebalo svakako konzumirati. Ako ih jedete svakodnevno, velika je vjerojatnost da ćete izgubiti i koji kilogram viška.
Ovo su samo neke od prednosti konzumiranja mandarina:
Pomažu kod prehlade i gripe
Mandarina je odličan izvor vitamina C koji je važan za imunitet i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak.
U 100 grama ovog voća koje je ime dobilo prema boji uniforme kineskih javnih službenika, nalazi se oko 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.
Tope višak kilograma
Zbog malog udjela masti i soli mandarina se smatra niskokaloričnom namirnicom, a preporučuje se da je u jelovnik uvrste osobe koje pokušavaju izgubiti višak kilograma.
Ubrzava metabolizam pa tako pomaže u topljenju masnih naslaga u predjelu trbuha. Citrusi imaju i nizak glikemijski indeks koji pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.
Ubrzavaju probavu
Pri konzumiranju mandarina ne treba zaboraviti ni bijelu vlaknastu ovojnicu koja obavija plod s unutrašnje strane kore.
Ako jedete puno ugljikohidrata i masti, taj dio citrusnog voća prepun dijetalnih vlakana pomoći će da se uspavana probava ubrza. Točnije, mandarina ubrzava peristaltiku crijeva.
Čuvaju srce i kardiovaskularni sustav
Mandarina je dobar izvor kalija koji snižava krvni tlak, uravnotežava ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Hranjive tvari u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg kolesterola u arterijama, što može dovesti do srčanog udara.
Prirodni su antiseptik
U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija.
Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u dišnim organima, a ima opuštajući uticaj na živčani sustav pa se preporučuje ako ste pod stresom.
Mandarine, poput drugog citrusnog voća, sadrže dosta oksalata pa se zato ne preporučuju osobama sklonim kamenu u bubregu i žuči, pišu Vijesti.me.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!