Jaja su moćna hranjiva namirnica, osobito ako ostavite i žumanjak. Prednost je i što ih možete pripremiti na razne načine - od kajgane do omleta. Želite li nešto malo drugačije, možete napraviti quiche.
No, što je s pripremom nečeg jednostavnijeg, kao što su tvrdo kuhana jaja?
Bilo da ih jedete kao međuobrok s malo soli i mljevenim paprom ili na neki drugi način, tvrdo kuhana jaja nisu samo ukusna – ona su jedan od najbogatijih izvora hranjive tvari naziva kolin.
Neka istraživanja pokazuju kako većina Amerikanaca ne unosi dovoljno kolina u organizam, iako je esencijalni nutrijent. Kolin čini brojne pozitivne stvari za organizam, od sinteze DNA do stvaranja neurotransmitera poznatog kao acetilkolin, koji je neophodan za raspoloženje, pamćenje, kontrolu mišića i druge funkcije živčanog sustava.
Kolin je potreban za funkcioniranje jetre i mozga te igra važnu ulogu u sastavu stanične membrane i njenoj regulaciji.
Prema USDA’s FoodData Central, jedno veliko tvrdo kuhano jaje sadrži 147 milligrama kolina, što jaja svrstava na drugo mjesto namirnica bogatih kolinom, odmah iza goveđe jetre.
Osim kolina, tvrdo kuhana jaja dobar su izvor proteina i vitamina, uključujući A, D, E, K i nekoliko vitamina B, piše eatthisnotthat.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare