Lanene su se sjemenke pokazale kao 'snažna' hrana, prepuna dobrobiti za srce, značajnih vitamina i hranjivih tvari poput biljnih vlakana, bjelančevina i masnih kiselina. Uz to, sjemenke lane sadrže veći postotak esencijalne omega-3 masne kiseline zvane alfa-linolenska kiselina (ALA) nego bilo koji drugi biljni izvor, što ih, unatoč malenoj veličini, čini supernamirnicama.
“Sjemenke lana bogate su vlaknima koja pomažu da se zasitite i duže zadržite sitost, te pomažu radu probave i zdravlju srca”, kaže stručnjakinja za zdravlje iz Fresh Thyme Market,dr. Meghan Sedivy. Također, one sadrže omega-3 masne kiseline koje su povezane sa zdravljem mozga i srca; a pomažu i u smanjenju razine krvnog tlaka i upala u tijelu, te u povećanju razine dobrog kolesterola.
Iako su tek nedavno stekle službeni status superhrane, istraživanja pokazuju da su sjemenke lana među najstarijim uzgojenim kulturama, uzgajane od početka civilizacije. Laneno sjeme dobiva se iz lana, biljke Linum usitatissimum, a prvenstveno se koristilo za proizvodnju vlakana za odjeću i posteljinu, još od 3000. godine prije Krista.
Nutritivne se prednosti mogu dobiti miješanjem sjemenki ih s jogurtom, salatama, smoothiejem, zobenim pahuljicama ili pak žitaricama, varijante su beskonačne…
Za što su dobre:
Fantastične su za probavu
Sjeme lana sadrži velike količine vlakana koja mogu pomoći u poboljšanju probavnog zdravlja, kaže Sedivy, jer uspostavljaju pravilni rad probave, a zbog bogatstva vlaknima sprječavaju zatvor.
Dobar su izvor proteina
Sjemenke lana odličan su izvor visokokvalitetnih proteina biljnog podrijetla – jedna žličica sadrži gotovo dva grama proteina, pa je lan odlična opcija za one koji traže alternative izvorima životinjskih bjelančevina.
Sadrže polinezasićene masti zdrave za srce
Laneno je sjemenje povezano s nekoliko dobrobiti za srce: osim što potencijalno snižava krvni tlak, razinu triglicerida, razinu lošeg kolesterola i upale u tijelu, pomaže i u povećanju dobrog kolesterola, rekla je Sedivy za Yahoo.
Mogu pomoći u smanjenju rizika od raka
Osim što sadrži mnogo važnih omega-3 masnih kiselina, pokazalo se da sjeme lana sprječava razvoj kancerogenih tumora, a razlog može biti taj što je lan bogat lignanima (skupinom bioaktivnih spojeva koji su prepuni antioksidativnih svojstava) koji mogu zaštititi tijelo od raka usporavajući rast postojećih tumora.
Pomaže u smanjenju upale kože
Budući da sjemenke lana sadrže mnogo protuupalnih omega-3 masnih kiselina, mogu pomoći i u suzbijanju upala na koži. Također se pokazalo da lanena vlakna ljekovito djeluju na kožu, a jedno je malo istraživanje pokazalo da žene koje svakodnevno koriste laneno ulje imaju elastičniju kožu i u starijoj dobi, piše Večernji list.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!