Djeca u Velikoj Britaniji koriste sokove da bi dobili lažno pozitivne testove

Znanost 06. srp 202112:26 > 12:39 0 komentara
kućni test, koronavirus, covid-19
Ina FASSBENDER / AFP

Školarci u Velikoj Britaniji našli su novi način kako "prevariti" kućni test da lažno pokazuje pozitivan nalaz na koronavirus, kako bi izbjegli odlazak u školu.

Naime, umjesto vlastitog uzorka, djeca bi na kućni test nakapala nekoliko kapi Coca-cole ili soka od naranče, nakon čega bi dobili pozitivan ishod testa.

Na portalu The Conversation provjerili su kako to funkcionira. Naime, ako se otvori pločica na koju se nakapa tekućina potrebna za test, može se naći komad materijala nalik na papir, nazvan nitroceluloza, i mali crveni jastučić, skriven ispod plastičnog kućišta ispod T-linije.

Na crveni jastučić apsorbiraju se antitijela koja se vežu za koronavirus. Oni su također pričvršćeni za nanočestice zlata (sitne čestice zlata zapravo se čine crvenima), što omogućava vidjeti gdje su antitijela na uređaju. Kad se radi test, miješa se vlastiti uzorak s otopinom, što osigurava da uzorak zadrži optimalne pH vrijednosti prije nego što ga kapnete na traku.

Tekućina podiže traku nitroceluloze i uzima zlato i antitijela. Potonji se također vežu za virus, ako postoji. Dalje uz traku, uz T (za test), nalazi se još antitijela koja vežu virus, ali ona se ne mogu slobodno kretati, jer su zalijepljena za nitrocelulozu. Kako crvene mrlje antitijela označenih zlatom prolaze kroz ovaj drugi set antitijela, oni također zahvaćaju virus. Tada se virus veže za oba skupa antitijela – ostavljajući sve, uključujući zlato, imobilizirano na liniji pored T na uređaju, što ukazuje na pozitivan test.

Zlatna antitijela koja se nisu vezala za virus nastavljaju se prema traci gdje susreću treći set antitijela, koji nisu dizajnirani da pokupe COVID-19, zaglavljena na liniji C (za kontrolu). Oni zarobljavaju preostale čestice zlata, a da to ne moraju učiniti putem virusa. Ovaj posljednji redak koristi se za označavanje da test funkcionira.

Kako onda bezalkoholno piće može izazvati pozitivan test?

Jedna je mogućnost da pića sadrže nešto što antitijela prepoznaju i na što se vežu, baš kao i na virus. Ali to je malo vjerojatno. Razlog zašto se antitijela koriste u ovakvim testovima je taj što su nevjerojatno “izbirljivi” oko onoga na što se vežu. U slini koje se uzimaju iz nosa i usta nalaze se svakakve stvari, a antitijela u potpunosti ignoriraju ovaj nered s proteinima, ostalim virusima i ostacima vašeg doručka. Dakle, neće reagirati na sastojke bezalkoholnog pića.

Puno vjerojatnije objašnjenje je da nešto u pićima utječe na funkciju antitijela. Niz tekućina, od voćnog soka do Cole, korišten je za zavaravanje testova, ali svima im je zajedničko jedno – vrlo su kisele. Limunska kiselina u soku od naranče, fosforna kiselina u Coli i jabučna kiselina u soku od jabuke daju ovim napitcima pH između 2,5 i 4. Ovo su prilično teški uvjeti za antitijela, koja su evoluirala tako da uglavnom djeluju u krvotoku, sa svojim gotovo neutralnim pH od oko 7,4.

Održavanje idealnog pH za antitijela ključno je za ispravnu funkciju testa, a to je posao tekuće puferske otopine s kojom miješate svoj uzorak, isporučen uz test. Kritična uloga tampona istaknuta je činjenicom da ako miješate Colu s tamponom, tada se antitijela ponašaju točno onako kako biste očekivali: negativno za COVID -19.

Dakle, bez pufera, antitijela u testu u potpunosti su izložena kiseloj pH pića. A to dramatično utječe na njihovu strukturu i funkciju. Protutijela su proteini, koji se sastoje od aminokiselinskih gradivnih blokova, spojenih zajedno da čine duge, linearne lance. Ti se lanci preklapaju u vrlo specifične strukture. Čak i mala promjena na lancima može dramatično utjecati na funkciju proteina. Te se strukture održavaju mrežom od više tisuća interakcija između različitih dijelova proteina. Na primjer, dijelovi proteina negativnoga naboja privući će se na područja pozitivnog naboja.

Ali u kiselim uvjetima, protein postaje sve pozitivnijeg naboja. Kao rezultat toga, mnoge interakcije koje proteine ​​drže na okupu, utječu na osjetljivu strukturu proteina i on više ne funkcionira ispravno. U ovom se slučaju gubi osjetljivost antitijela na virus.

S obzirom na to, mogli biste očekivati ​​da će kisela pića rezultirati potpuno praznim testovima. Ali denaturirani proteini ljepljive su zvijeri. Sve one savršeno razvijene interakcije koje bi obično držale protein na okupu sada su bez roditelja i traže nešto za što bi se mogle vezati. Dakle, vjerojatno objašnjenje je da se imobilizirana antitijela na T-liniji lijepe izravno na čestice zlata u prolazu, stvarajući notorni lažno pozitivan rezultat induciran Colom.

Postoji li tada način da uočite lažni pozitivni test? Protutijela (poput većine bjelančevina) mogu se ponovno saviti i povratiti svoju funkciju kada se vrate u povoljnije uvjete. Kad se test koji je kapan Colom ispere otopinom pufera, imobilizirana antitijela na T-liniji vrate se u normalnu funkciju i oslobode čestice zlata, otkrivajući istinski negativni rezultat na testu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!