Gradsko vijeće Korčule odobrilo zaduženje kako bi se izbjegao bankrot

Ekonomija 03. kol 202407:00 0 komentara
Zvonimir Barisin/PIXSELL

Gradsko vijeće Grada Korčule u petak navečer na žurnoj sjednici odobrilo je kratkoročno zaduženje od 2,5 milijuna eura, od čega će se nakon izgubljenog sudskog spora vlasnicima deposediranog zemljišta na predjelu Kalac isplatiti 2,3 milijuna eura naknade.

Ovom odlukom Gradskog vijeća Grada Korčule izbjegnuta je ovrha, ali i prodaja gradske imovine.

Gradonačelnica Nika Silić Mareović za Hinu je istaknula kako će se kredit realizirati u najkraćem mogućem roku, kroz desetak dana.

Riječ je o zajmu Hrvatske poštanske banke na rok od godine dana uz kamatnu stopu od 3,9 posto. Grad Korčula vratit će ga u dvanaest rata, od čega prvih pet po 50 tisuća eura, a potom šest po 100 tisuća eura te u posljednjoj rati 1,3 milijuna eura.

Gradonačelnica Silić Maroević ranije je na društvenim mrežama objavila kako će se kreditom omogućiti daljnje funkcioniranje Grada, realizacija projekata i ispunjavanje obveza.

„Iako nam zaduženja ovakve vrste nisu jednostavna, ovo je bilo jedino zakonsko rješenje kojim će se izbjeći kolaps i posljedice desetljetnog nečinjenja i guranja pod tepih“, istaknula je Silić Maroević.

Ona je za Hinu potvrdila kako ima obećanje Vlade da će se pronaći način kako obeštetiti Grad Korčulu.

„U zadnjoj izmjeni zakona uklonjen je članak kojim se to jamči jedinicama lokalne samouprave. Ostalo je na ‘nastojanju i obećanju’. To bi nam uvelike olakšalo vraćanje zaduženja, da ne govorim da bi se nekako pravda zadovoljila“, rekla je gradonačelnica Korčule Silić Maroević.

Na žurnoj sjednici usvojen je i zaključak kojim se, zbog trenutne situacije, za 50 posto umanjuje plaća gradonačelnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!